Kurban-bajram u Sandžaku: Bajram-namaz klanjan u skoro 200 džamija

AA
Kurban-bajram u Sandžaku: Bajram-namaz klanjan u skoro 200 džamija
Uz prisustvo velikog broja vjernika obilježavanje Kurban-bajrama, jednog od dva najveća blagdana muslimana, u Sandžaku je počelo klanjanjem bajram-namaza u džamijama.

U srbijanskom dijelu Sandžaka, u organizaciji Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i Islamske zajendice Srbije (IZS) bajram-namaz je klanjan u skoro 200 džamija, u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju, Priboju i drugim mjestima.


Nakon učenje Kur’ana, predavanja i vjerskog programa bajram-namaz se u Novom Pazaru klanjao u 06.30 sati. U jednoj od najvećih novoopazarskih džamija, Stambol džamiji,bajram-namaz i bajramsku hutbu (obraćanje) predvodio je predsjednik Mešihata IZ-e Sandžaka muftija Hasib ef. Suljović.


Suljović je vjernicima poručio da trebaju biti svjesni Božijih blagodati i ukazao na važnost zahvalnosti koju treba da iskazuju prema Allahu.


"Trebamo biti sretni i zadovoljni sa onime što nam je Allah dao, dušu, život, vjeru, sa onim što smo zaradili. Zahvalnost je iz srca, na riječima, ali i na djelu", kazao je muftija Suljović i dodao da je jedan od razloga depresije kod ljudi u nezadovoljstvu sa onim što imaju.


On je podvukao da je Kurban-bajram jedna od privilegija koju je Allah dao muslimanima i da ove bajramske dane treba obilježiti svečano, obići rodbinu i prijatelje i, koliko je ko u mogućnosti, nositi im bajramske hedije, posebno djeci.


"Praštajmo jedni drugima, obilazimo jedni druge, sjetimo se naših umrlih roditelja, bližnjih sa dovom i sadakom. Neka ovi bajramski dani proteknu u najljepšoj atmosferi, hajiru i nagradi za sve nas i na ovom i budućem svijetu", poručio je muftija Suljović sa bajramske hutbe.


Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) je centralnu bajramsku svečanost održao u novopazarskoj Pašinoj džamiji u naselju Svojbor, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu održao predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić. Radio televizija Srbije (RTS) i Sandžak TV uživo su prenosili bajramsku svečanost iz Novog Pazara.


Tradicionalno, nakon izlaska iz džamije, muslimani međusobno čestitaju Bajram, a potom obilaze mezarja gdje uče Fatihu i druge sure iz Kur'ana pred duše svojih umrlih. U većini sandžačkih mjesta prvog dana bajrama se nakon prinošenja kurbana organizuju porodični ručkovi. Svečano odjeveni muškarci, obilaze rodbinu, prijatelje i komšiluk. Žene prvog bajramskog dana obično ostaju kod kuće kako bi dočekale goste, a međusobno i sa porodicom u posjete odlaze zadnjih dana Bajrama.


Na području Sandžaka u organizaciji islamskih zajednica, humanitarnih i drugih organizacija danas i narednih dana Kurban-bajrama biće organizirano prinošenje kurbana i podjela kurbanskog mesa za siromašne građane i socijalno ugrožene kategorije stanovništva.


Turski Crveni polumjesec će ovog Kurban bajrama na području Sandžaka podijeliti kurbansko meso u približno deset hiljada domova na području općina Novi Pazar, Prijepolje, Priboj, Sjenice i Tutin. Prikupljanje donacija kurbana i podjelu kurbanskog mesa organiziralo je i udruženje Bosna-Sandžak iz istanbulske općine Bajrampaša.
U Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, kao i drugim mjestima srbijanskog dijela Sandžaka, Kurban-bajram je neradni dan.


U povodu Kurban-bajrama u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) večeras će biti priređen tradicionalni prijem. Bajramski blagdani će u Novom Pazaru biti obilježeni nizom kulturnih i zabavnih događaja koje organizuje Gradska uprava u Novom Pazaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije