Kupio stan u 'idiličnom' kvartu u Splitu pa požalio

Radiosarajevo.ba
Kupio stan u 'idiličnom' kvartu u Splitu pa požalio
Foto: Slobodna Dalmacja / Narkoman na klupi

Zamislite situaciju: kupite trosoban stan na Lokvama, splitskom naselju, u neposrednoj blizini škole, vrtića, trgovine, ljekarne, ambulante, ako baš hoćete i crkve.

Onda shvatite da život u naizgled idiličnu kvartu i nije baš najsretnije rješenje: ispred vaših očiju odvija se svakodnevna intenzivna prodaja, razmjena najtežih vrsta droga, pa njihovo konzumiranje, bauljanje, ispijanje "unučića" i "zidaruša", "kljucanje" po zidićima, povraćanje, mokrenje i sve ostale fiziološke i ine potrebe "nezbrinutih" mušterija oba spola.

Dugogodišnja je to svakodnevica stanovnika naslja Lokave u Splitu, posebice onih blizu trgovine "Studenac" smještene kraj OŠ "Gripe", kao i onih kraj DV "Vrapčić" i ambulante Lokve, piše Slobodna Dalmacija.

Po ko zna koji put zamolili su nas za pomoć jer od policije, komunalaca i gradske uprave nisu dobili nikakvu nadu. Nije u njihovu dvorištu, pa koga briga!

"Za koji dan počinje škola, vrtić još i prije, a okoliš nam je stravičan! Prolazimo kraj šprica i pivskih boca, kraj nagomilanog smeća koje ostavljaju ovi šta od jutra do mraka vise ispred "Studenca", a stara kuća koja se već godinama urušava postala je punkt za uzimanje droge", piše Slobodna Dalmacija.

Svako jutro ovdje se odvija akcija: jedan ostavi drogu, pa ode, a drugi dotrču i uzimaju svoj dio. U nastavku dana izmjenjuju se tu raznorazni sumnjivi likovi, ubijaju se drogom i pivama, pa se valjaju ispred dućana. Kad vidim da takvi sidnu još i za volan, a jedva drže oči otvorene, muka mi dođe. Pa, ubit će nekog pješaka ili vozača, sebe, kad tad!

Policiju nisam vidio nikako otkako smo doselili. Ma, sigurno imaju važnijeg posla... - javio nam se jedan stanar koji se prije pola godine doselio na Lokve i doslovce se šokirao zatečenom situacijom u kvartu poznatom po uzaludnim prosvjedima stanovnika, obračunima dilera, čak i onoj situaciji kada su lokalni momci uzeli "stvar u svoje ruke" i krenuli na ove na ulici.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije