Regija / Kupio pištolj i napravio listu za odstrjel: Pozadina krvavog pira u Beogradu

15. 03. 2018. u 22:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

 “Nebojša je bio naš ponos. Završio je fakultet, bio je super đak. Fin, kulturan. Nikada nije pravio probleme. Ne znam zaista šta da kažem”, rekla je za "Blic" tetka Nebojše Stojilkovića, programera koji je počinio krvavi pir u firmi "Privredni savetnik za informacione tehnologije".

Kako je rekla, Nebojšini roditelji žive i rade u Sloveniji, a sestra je udata i stanuje u Beogradu. Čim su čuli šta se desilo u prostorijama firme u kojoj je Stojilković radio do prije sedmicu dana kada je dobio otkaz, a zatim i u iznajmljenom stanu, otac i majka su se hitno vratili u Srbiju.

Nemojte, molim vas, više ništa da me pitate, jer zaista ne znam šta se desilo”, bila je kratka Nebojšina tetka i dodala da njen bratanac nije često dolazio u Vranje odakle je inače rodom.

Naime, Stojiljković je u ponedjeljak ušetao u prostorije svoje bivše firme sa pištoljem u ruci i usmrtio svog bivšeg šefa Branka Kanjevca, a ranio Marka Filipovića. Nakon toga programer je izašao iz firme i vratio se u svoj iznajmljeni stan na Zvezdari, zatvorio sve prozore, polio namještaj benzinom i bacio šibicu. Potom je pucao sebi u glavu. Kada su policija, hitna pomoć i vatrogasci došli na lice mjesta, ubica je i dalje bio živ, međutim dan kasnije podlegao je povredama.

Pištolj kupio na crno

Koliko dugo je planirao krvavi pir, zasad nije poznato i utvrđuje se jer zbog stanja u kojem je bio nije bilo moguće razgovarati sa Stojilkovićem. Činjenica je, međutim, da mnogi dokazi nađeni u njegovom iznajmljenom stanu u Ulici vojvode Savatija 3 govore da je do detalja planirao da se osveti bivšim kolegama bez obzira što je cijena toga bila i njegov život.

Nelegalni pištolj iz kojeg je ubio bivšeg šefa i ranio nekadašnjeg kolegu nađen je ispod otirača njegovog stana, i to repetiran. Kako “Blic saznaje, on je pištolj kupio na crno.

Jedan okvir pun municije nađen je u firmi i sumnja se da mu je ispao dok je bježao.

Potresan govor oca žrtve

"Mislili smo da se programeri koriste oružjem samo u video-igrama. Zlo je, međutim, univerzalno. Ne bira ni mjesto, ni profesiju."

Ovim riječima je porodica Branka Kranjevca (33), kog je u ponedjeljak hladnokrvno ubio kolega Nebojša Stojilković u prostorijama firme "Beogradski savetnik za informacione tehnologije", danas ispratila svog najdražeg na vječni počinak. Branko je sahranjen uz zvuke pjesme "Nikad više milo moje" na beogradskom Centralnom groblju.

On je naveo da se od dana užasnog ubistva cijela porodica osjeća kao da je upala u "ružan san iz koga će se jednog dana probuditi". Kako je poznati pjesnik objasnio, njegov sin bio je "tih, miran, opušten, vedar i nasmijan čovjek".

"U našoj porodici on je uvijek bio dobri duh razuma i kompromisa. Nikad se ni sa kim nije potukao u životu. Prezirao je bilo kakav oblik nasilja. Utoliko je tragedija koja se njemu dogodila šokantnija i besmislenija. Taj romantični dječak koji je nosio ime dvojice pjesnika od kojih nijedan nije doživio njegove godine imao je u sebi nešto osjećajno, romantično, što ga je činilo naivnim toliko da ga je to možda i koštalo života", napisao je Kanjevac.

Ranjeni mladići još u bolnici

Ranjeni Marko Filipović je još uvijek u veoma teškom stanju i nalazi se u intenzivnoj njezi, saznaje "Blic", dok je Igor Radenković, mladić koji je u trenutku pucnjave skočio kroz prozor kako bi pobjegao od pomahnitalog kolege programera, zadobio ortopedske povrede, sada je prebačen na odjeljenje ortopedije Urgentnog centra i njegovo stanje je stabilno.

NEMA KOMENTARA