Kukasti križevi osvanuli u Splitu: Djeca kredama crtaju svastike

Radiosarajevo.ba
Kukasti križevi osvanuli u Splitu: Djeca kredama crtaju svastike
Foto: Dalmacija Danas / Kukasti križevi osvanuli u Splitu

Kukasti križ ili svastika omražen je simbol širom svijeta, a sve zbog korištenja od strane nacističke Njemačke, a u nekim zemljama je i zabranjeno njegovo korištenje, prenosi Dalmacija danas.

Ali kukasti križ u Hrvatskoj osvanuo je više puta, na nogometnim terenima, zidovima, klupama… a sada evo i na Spinutu. I to čak dva.

Nacistički znak u splitskome kvartu poviše jedne poznate njemačke trgovine prehrambenih proizvoda, primijetio je čitatelj koji je i poslao ovu fotografiju. Kazao je kako je ostao šokiran kada je vidio ko ih je nacrtao jer u pitanju su vjerovali ili ne bila – djeca.

„Odakle su djeca došla na ideju da kredama crtaju svastike te što u njihovim glavama uopće svastika predstavlja možemo samo nagađati. Ono što ovaj čin ili događaj potvrđuje jest da smo kao društvo zastranili u međusobnom odnosu s onima na kojima svijet ostaje. Pitanje je samo, kakav svijet?“, navodi se.

Najpoznatiji slučaj svastike u Hrvatskoj je, nažalost, onaj s Poljuda u junu 2015. godine kad su nepoznate osobe spržile travu i na njoj uoči utakmice Hrvatske i Italije iscrtale nacistički simbol.

Prekršajni sud u Splitu prošle je godine nepravomoćno proglasio krivima HNS i tadašnjeg izvršnog direktora Saveza Damira Vrbanovića, smatrajući ih odgovornima jer kao organizator utakmice nisu prekontrolirali teren. Visoki prekršajni sud je krajem maja ukinuo presudu, a postupak je vraćen na ponovno suđenje splitskom Prekršajnom sudu. No tu nije kraj.

Na ponovljenom suđenju na splitskom Prekršajnom sudu održanom početkom juna ove godine, Vrbanović se nije pojavio pa je sutkinja odgodila suđenje, a za cijeli slučaj nastupila je zastara 10. juna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije