Zagreb / Krstičević i Medved osudili dolazak Del Vechija i Čovića: To je sramota

10. 01. 2019. u 11:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su prisustvo hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vechija na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog 'dana republike' RS, posebice zbog toga što je na tom događanju odlikovan ratni zločinac pravomoćno osuđen u Republici Hrvatskoj.

"Neprimjeren postupak, posebno uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u Republici Hrvatskoj pravomoćno osuđen za teški ratni zločin", rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade, prenosi HINA.

Prisustvo hrvatskog ambasadora na tom događaju novinarima je komentirao i ministar odbrane Damir Krstičević.

"To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio", rekao je Krstičević.

Odlikovan zločinac Slavko Lisica

Na proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije.

Lisica je kao komadant oklopnih i artiljerijskih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991., na temelju naloga Ratka Mladića, komandovao artiljerijske napade na Šibenik.

Medved je kazao da će o eventualnim sankcijama ambasadoru Del Vechiju odlučiti resorno ministarstvo.

"Koliko sam upoznat, ministarstvo vanjskih poslova nije imalo informacija o njegovom prisustvu i zatražilo je hitno očitovanje o njegovom postupku."

Medved nije htio komentirati Čovićevo prisustvovanje na tom događaju, na kojem je predstavljen i pozdravljen kao "voditelj delegacije hrvatskog naroda".

"Čović kao predstavnik hrvatskog naroda u BiH donosi svoje odluke i to ne želim komentirarati."

Vlasti RS u srijedu su ponovo u Banjoj Luci organizirale obilježavanje 9. januara kao "dana republike", prkoseći još jednom pravorijeku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je taj praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.

U RS 9. januara obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana "skupština srpskog naroda", kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju "republike srpskog naroda u BiH".

Banjalučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH.

KOMENTARI (1)