Kosovo dobiva svoj pozivni broj

Fena
Kosovo dobiva svoj pozivni broj
Fena / Ilustracija
Beograd i Priština postigli su dogovor o telekomunikacijama prema kojemu će Kosovo dobiti svoj pozivni broj, a Telekom Srbije privremenu dozvolu za rad na Kosovu.

Prema postignutom sporazumu, Međunarodna unija za telekomunikacije dodijelit će Kosovu međunarodni pozivni broj 383, javili su kosovski mediji.

"Naša država imat će svoj telefonski kod kao i sve zemlje. Imat će puni suverenitet nad svojim telefonskim kodom, dok će svi pozivni brojevi koji su se koristili do sada, kao što su 381, 377, 386, biti van upotrebe", izjavila je ministrica za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri.

Kada je u pitanju poslovanje Telekoma Srbije na Kosovo, Tahiri je kazala kako će taj operater dobiti privremenu i ograničenu dozvolu te da će biti registriran prema zakonima Kosova.

Direktor srbijanskog ureda za Kosovo i Metohiju Marko Đurić za RTS je izjavio kako će prijelazno razdoblje trajati dvije godine, nakon čega će biti raspisan konkurs za sve mobilne operatere na cijelom području Kosova na kojem će, kako je najavio Đurić, sudjelovati i Telekom Srbije.

"Tamo gdje se sada 'hvata' signal Telekoma Srbije 'hvatat će' se i ubuduće. Mi sasvim sigurno naše resurse, naše bazne stanice, čvrsto zadržavamo u našim rukama. Niko ne može uraditi bilo šta protiv naše volje", dodao je Đurić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije