Republika Sjeverna Makedonija konačan prijedlog za novo ime države

Radiosarajevo.ba
Republika Sjeverna Makedonija konačan prijedlog za novo ime države
Foto: Arhiv / Zastava Makedonije

Republika Sjeverna Makedonija je konačan prijedlog novog imena te bivše jugoslovenske republike, o čemu su saglasnost postigli šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, objavio je portal Telma, pozivajući se na diplomatske izvore.

Dogovorenim imenom dvojice ministara trebalo bi da bude stavljena tačka na ovaj 27 godina dug grčko-makedonski spor. Očekuje se, kako se navodi, da sporazum u 11 tačaka sutra verificiraju premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, najprije u telefonskom razgovoru, što bi bio uvod za njihov susret u Prespi, gde bi sporazum bio ozvaničen.

Pozivajući se također na nezvanične izvore, Telma piše da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora o prikjlučenju EU, sa ili bez konačnog sporazuma sa Grčkom.

Makedonija će, navodi se, otvoriti pregovore i bez dogovora s Grčkom pod uvjetom da se dijalog o imenu okonča do decembra, s tim što bi u septembru ili oktobru, prema Telmi, najvjerovatnije 8. septembra, bio održan referendum na kojem bi se i građani izjasnil o novom imenu.

Opoziciona konzervativna grčka stranka Nova demokratija pozvala je danas Ciprasa da ne pristane da Makedonija dobije unaprijed "zeleno svijetlo" za otvaranje pregovora s EU i priključenje NATO.

"Nezamislivo je da Grčka, poslije uspješnih pregovora, unapred položi oružje", rekla je glasnogovornica Nove demokratije Maria Spiraki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije