Kolona sjećanja sutra po 26. put u Vukovaru

Anadolija
Kolona sjećanja sutra po 26. put u Vukovaru
FOTO: AA / Vukovar
Ove godine, u subotu 18. novembra, u Vukovaru se obilježava 26. godišnjica pada tog grada pod okupacijske snage paravojnih srpskih formacija i ostataka tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine održava se od 13. do 20. novembra, a središnji događaj je Kolona sjećanja.

Kao i svake godine, od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, u tom gradu koji nosi i naziv Grad Heroj, u Koloni sjećanja, pod sloganom Vukovar-mjesto posebnog pijeteta, desecima hiljada ljudi pridružit će se državni vrh predvođen predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Kolona sačinjena od hrvatskih branitelja i gostiju iz svih dijelova zemlje i iz inozemstva koja kreće iz Vukovarske bolnice, prolazi kroz grad i pristiže na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata gdje državna izaslanstva polažu vijence i pale svijeće u znak zahvalnosti žrtvama Vukovara.

Prošle, 2016. godine, na 25. godišnjicu, u Koloni sjećanja bilo je gotovo 100.000 ljudi.

 Vodotoranj kao simbol otpora 

Vukovar je pao pod okupaciju 18. novembra 1991. nakon tromjesečne otpora hrvatskih branitelja, većinom Vukovaraca i stanovnika okolnih mjesta, ali i branitelja iz svih dijelova zemlje, nakon dugotrajnog granatiranja, raketiranja i bombardiranja iz zraka, koja su Vukovar sravnila sa zemljom. Upravo je zato Vukovar postao simbol otpora u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, a u bici za grad poginulo je između 2.900 i 3.600 ljudi.

Najvažniji simbol Vukovara je Vodotoranj, koji je opstao unatoč brojnim granatama i mecima čiji su tragovi vidljivi i danas. Kako bi se taj objekt sačuvao i kako bi postao jedan od ključnih simbola Domovinskog rata, pokrenuta je akcija uređivanja Vodotornja i njegovo pretvaranje u muzejski prostor.

Vukovarski Savjet za branitelje najavio je ove godine kako će tražiti da se Dan sjećanja, proglasi državnim praznikom.

Ovčara, stratište 255 osoba

Nakon pada grada pod okupaciju, počinjen je zločin na farmi Ovčara u blizini Vukovara, gdje je kasnije podignut muzej, a o događaju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio sljedeće:

"Otprilike 21. novembra 1991, srpske vojne snage odstranile su otprilike 255 Hrvata i ostalih nesrba iz vukovarske bolnice nakon srpskog zauzimanja grada. Žrtve su deportirane u farmu Ovčara, otprilike 5 kilometara južno od Vukovara. Tamo su članovi srpske vojske tukli i mučili žrtve satima. Navečer 21. novembra 1991, vojnici su deportirali žrtve u skupinama po 10-20 do udaljene lokacije za smaknuća, između Ovčare i Grabova, gdje su ih strijeljali i ubili. Njihova tijela su zakopana u masovnoj grobnici.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije