Kolinda Grabar Kitarović: Odnosi BiH i Hrvatske nisu dobri, ali mi, Hrvati, nismo krivi

Radiosarajevo.ba
Kolinda Grabar Kitarović: Odnosi BiH i Hrvatske nisu dobri, ali mi, Hrvati, nismo krivi
FOTO: Radio Vitez / Grabar-Kitarović tokom gostovanja u Vitezu

„Ponovila sam ono što je rekao gradonačelnik Splita: Split od Visa do Kupresa. Često idem na skijanje na Kupres, u zadnje vrijeme nisam stizala, ali nadam se da hoću nakon izbora...“

Najnovije je to pojašnjenje Kolinde Grabar-Kitarović, aktuelne predsjednice Hrvatske i kandidatkinje za još jedan mandat na Pantovčaku. O svojoj ranijoj kontroverznoj izjavi o „Hrvatskoj od Visa do Kupresa“ ovoga puta govorila je gostujući u programu Radija Vitez.

„Činjenica jeste da Hrvati žive od Visa do Kupresa i da su se na ovom poručju, koje jeste autohtono područje gdje je hrvatski narod živio vjekovima, dešavale i mnoge bitne, povijesne stvari i za samu Hrvatsku. Na Kupresu se branila Bosna i Hercegovina, ali i Hrvatska, posebno u zimi '94. godine.

I sve te bitke, sve što je vodilo i oslobađanju Kupresa i okupiranih krajeva Hrvatske, dovele su do toga da su Hrvatsko vijeće odbrane, hrvatski branitelji i Hrvatska vojska u sporazumu s Bosnom i Hercegovinom tada spriječili ogromnu tragediju koja se mogala dogoditi u Bihaću, koja je mogla biti gora od Srebrenice. Cijeli ovaj prostor gravitira prema Splitu, rekla bih, svakako i prema sjeveru. Ali, ja se nadam Evropi bez granica“, objasnila je ona.

Grabar-Kitarović je podcrtala da odnosi BiH i Hrvatske nisu dobri.

„To apsolutno nije krivnja s naše, hrvatske strane“, kazala je Grabar-Kitarović, ponavaljajući tezu da je Hrvatska najsnažniji zagovaratelj evropskog puta BiH.

„Međutim, ne mogu i neću dopustiti da Bosnu i Hercegovinu prisvaja jedan narod“, kazale je ona, podsjećajući da je BiH država tri konstitutivna naroda.

„Kad se govori o hrvatskom narodu, ne može se govoriti o brojevima. Niti su to ni vašingtonska niti dejtonska načela“, kazala je ona, obećavajući da će se do kraja boriti za izmjene izbornog zakonodavstva u BiH, kako bi se omogućilo hrvatskom narodu „da bira svoje predstavnike , a ne da mu to bira netko drugi“.

Upitana za što će se zalagati u predsjedničkoj kampanji, a što se tiče Hrvata u BiH, ona je kazala da je na dnevnom redu dosta stvari.

„Prije svega, vrata mojeg ureda bit će uvijek otvorena za Hrvate iz Bosne i Hercegovine. Nastavit ćemo s praksom baš posebnih događanja za Hrvate iz BiH. Da dođu u Zagreb, na Pantovčak i da provedemo nekoliko sati zajedno, da oni dođu u ured svoje predsjednice“, kazala je ona.

Podcrtala je da je neće obeshrabriti „nikakvi napadi, uvrede i omalovažavanja, da nije ona bitna, jer može sve pretrpiti, nego je bitan narod“.

Neka mi niko ne kaže da je borba za jednakopravnost Hrvata miješanje u unutarnja pitanja države“, kazala je Grabar-Kitarović.

Vrativši se ponovo na kritiziranje Izbornog zakona u BiH, kandidatkinja za drugi predjednički mandat u Hrvatskoj zaključila je „ nema nigdje u demokratskom svijetu da možete biti birani predsjednikom više puta u životu“.

"Većina država ima jedan ili maksimalno dva mandata u životu jednog politačara“, kazala je Grabar-Kitarović.

Ponavaljajući kako će se boriti za privredni napredak, radna mjesta, ulaganja u BiH..., ona je utvrdila da su to njene prednosti, i da su njena dva prethodnika napravili ogromnu štetu po Hrvate u BiH.

„Izdržite, ustrajte, ne dajte se, Hrvatska je sa vama, ja sam s vama i uz vas", poručila je Hrvatima u BiH s talasa Radija Vitez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije