Grabar-Kitarović: Nisam rekla da su muslimani u Hrvatskoj u strahu

Radiosarajevo.ba
Grabar-Kitarović: Nisam rekla da su muslimani u Hrvatskoj u strahu
PrtScr / Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović demantirala je izjavu iz intervjua za austrijski dnevni list Kleine Zeitung. Kako je prenio Zeitung, Grabar-Kitarović je rekla da su muslimani u Hrvatskoj u strahu.

"Naši hrvatski muslimani su u velikom strahu. Boje se za vlastitu uklopljenost u društvo i brinu da će postati segregirani te da će to izazvati pojedinci koji nam dolaze pod lažnim pretpostavkama, a zapravo kako bi promovirali radikalne ideje", stoji da je rekla predsjednica u intervjuu za Zeitung, piše Index.hr.

Ured predsjednice oglasio se saopćenjem:

"Napominjemo da je u navedenom intervjuu predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su 'hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu'. Stav predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen - Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo.

Upravo predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu."

Navodi se da je stav predsjednice Republike Hrvatske u potpunosti u skladu sa saopćenjem muftije dr. Aziza ef. Hasanovića objavljenim danas, navodi se u saopćenju.

Piše i da s muftijom, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, predsjednica održava redovan dijalog s obzirom na njegov ugled u Hrvatskoj i međunarodno prepoznatu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga.

"Napominjemo da je u navedenom intervjuu predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su 'hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu'. Nažalost, prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice", piše u saopćenju iz Ureda predsjednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije