Kolinda Grabar-Kitarović počela posjetu Iranu

Anadolija
Kolinda Grabar-Kitarović počela posjetu Iranu
/ Anadolija
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u trodnevnu službenu posjetu Iranu, a u Predsjedničkoj palati uz najviše državne počasti dočekao je predsjednik Hassan Rouhani.

Nakon ceremonije svečanog dočeka u Predsjedničkoj palati, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Islamske Republike Iran Hassan Rouhani održat će se susret te bilateralni sastanak sa službenim izaslanstvima dvije države.

U prisustvu dvoje predsjednika, ministri ekonomije Hrvatske i Irana potpisat će Ugovor o ekonomskoj saradnji, a predsjednici gospodarskih komora Hrvatske i Irana potpisat će Memorandum o saradnji.

Osim s iranskim predsjednikom, hrvatska predsjednica u Teheranu će održati odvojene sastanke s najvišim iranskim dužnosnicima, vrhovnim vođom Islamske Republike Irana ajatolahom Alijem Hamneijem, predsjednikom Parlamenta Alijem Larijanijem, predsjednikom Vijeća za razlikovanje svrsishodnosti ajatolahom Akbarom Hashemijem Rafsandžanijem te ministrom vanjskih poslova dr. Mohamadom Javadom Zarifom.

U sklopu zvanične posjete hrvatska predsjednica će se, zajedno sa svojim domaćinom iranskim predsjednikom Rouhanijem obratiti sudionicima Iransko-hrvatskog ekonomskog foruma.

Naime, u pratnji predsjednice Hrvatske bit će jedno od najvećih izaslanstava hrvatskih poduzetnika koji prate predsjednicu u posjetu inozemstvu. U tom izaslanstvu nalaze se predstavnici 60-ak kompanija koje je organizovala Hrvatska gospodarska komora.

Trodnevni službeni posjet hrvatske predsjednice prvi je izravan susret na najvišoj razini između dviju država nakon ukidanja sankcija Iranu i imaće veliku političku važnost, ali glavni naglasak posjeta bit će na razvoju gospodarskih odnosa kojih u posljednjih desetak godina gotovo i nije bilo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije