Kolinda Grabar Kitarović objašnjavala zašto je za nju Željko Komšić "nelegitiman"

Srna
Kolinda Grabar Kitarović objašnjavala zašto je za nju Željko Komšić "nelegitiman"
Foto: Marko Prpić/Pixsell / Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić jeste legalan, ali nije legitiman predstavnik Hrvata u BiH.

"Etnički predstavnik mora biti i politički predstavnik. Na Hrvatima je da izaberu. Ako Hrvati u BiH priznaju njega kao svog legitimnog predstavnika, onda ćemo ga priznati i mi. Međutim, dok god hrvatski narod u BiH to ne priznaje, on je za mene nelegitiman", rekla je Kitarović.

Ona je za N1 istakla da Hrvatska štiti interese Hrvata u BiH i za njih traži jednaka prava, da sami biraju svoje političke predstavnike na svim nivoima.

Odgovarajući na pitanje da li će na početku drugog mandata pokrenuti arbitražu o granici sa Srbijom, Kitarovićeva je rekla da je za arbitražu potrebno dvoje: "Neki procesi se odvijaju iza zatvorenih vrata. Bila sam vrlo jasna kada je riječ o posjeti Srbiji, o odnosima s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, da nemamo o čemu razgovarati dok se ozbiljno ne počne rješavati pitanje nestalih, koje je meni duboko važno pitanje."

Govoreći o odluci italijanske Vlade da zatvori luke kako bi spriječili dolazak migranata, Kitarović je rekla da je to njihova suverena odluka.

"Ako oni legalno dolaze i traže azil, onda je to drugo pitanje. Treba napraviti razliku između izbjeglica od rata, neimaštine i gladi i migranata koji bježe iz drugih razloga", rekla je Kitarović i dodala da problem treba rješavati u Afganistanu, gdje je i nastao.

Kitarović, koja je kandidatkinja u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, trebala je jutros na N1 televiziji imati sučeljavanje s protukandidatom Zoranom Milanovićem, koji se nije pojavio, no to je nije spriječilo da pozove glasače da svoj glas daju - njemu...

Kolinda se zbunila pa pozvala glasače da glasaju za Milanovića?!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije