Kolinda Grabar-Kitarović: Lokalni izbori su iznimno bitni

AA
Kolinda Grabar-Kitarović: Lokalni izbori su iznimno bitni
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon glasanja na današnjim lokalnim izborima kazala je da se lično zalaže za decentralizaciju Hrvatske, te pozvala građane da u što većem broj izađu na glasanje, jer je biranje zastupnika izuzetno bitno

“Pozivam sve građane Hrvatske da izađu na biračka mjesta, jer biranje vaših neposrednih zastupnika u jedinicama lokalne uprave i samouprave je iznimno bitno. Zalažem se za decentralizaciju Hrvatske. Znači, za što veće prenošenje ovlasti na jedinice lokalne samouprave i naravno prenošenje finansijskih sredstava, što svakako jača ulogu vaših zastupnika, kako u mjesnim odborima, gradskim i općinskim vijećima, tako i gradonačelnika i župana“, rekal je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Hrvatske svoje građansko pravo ostvarila je u pratnji supruga Jakova, na glasačkom mjestu u ulici Antuna Bauera u Zagrebu.

U sedam sati ujutru otvorena su birališta širom Hrvatske za lokalne izbore na kojima će više od 3,7 miliona registriranih birača izabrati oko 9.500 lokalnih dužnosnika između 47.601 kandidata. Birališta će biti otvorena do 19 sati.

Izbori za lokalnu samoupravu, kao i izbori za Hrvatski sabor, održavaju se svake četiri godine.

Drugi krug lokalnih izbora, ukoliko neki od kandidata ne bude izabran natpolovičnom većinom glasova, održat će se nakon dvije sedmice, 4. juna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije