Ko je uhapšena Josipa Rimac: Zvali su je kraljicom HDZ-a

Radiosarajevo.ba
Ko je uhapšena Josipa Rimac: Zvali su je kraljicom HDZ-a
PrtScr / Josipa Rimac

Josipa Rimac, državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica, uhapšena je jučer u sklopu velike akcije u Hrvatskim šumama.

Upitna je gradnja vjetroelektrana kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila na čelu Knina.

Podsjetimo, mediji su jutros izvijestili kako je zbog gospodarskih malverzacija uhićen i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, ali i da policija provodi radnje prema većem broju osoba.

Tko je Josipa Rimac?

Josipa Rimac, rođena Čulina, 25. februara je napunila 40 godina. Rimac su tokom izbora 2015. godine nazivali "kraljicom HDZ-a" i najmoćnijom ženom stranke Tomislava Karamarka.

U HDZ se Rimac učlanila već kao 16-godišnjakinja, čim se nakon pada tzv. Republike Srpske Krajine vratila u Knin. Ponosno ističe da je u HDZ učlanjena čitava njena obitelj, a i ona bi se vrlo rado bila učlanila i prije 16. godine, samo da je to bilo moguće, piše Index.hr.

Njen uspon započeo je u Crvenom križu u Kninu, u kojem se zaposlila 1998. godine. Dvije godine kasnije, kao 20-godišnjakinja, postaje direktorica Gradskog društva Crvenog križa Knin, ujedno i najmlađa direktorica u historiji hrvatskog ogranka te organizacije. Na toj poziciji pet godina je skupljala iskustvo, prije nego ju je HDZ odlučio prvi put kandidirati za gradonačelnicu.

Iste te 2005. godine, kada je postala najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj, Rimac je postala i direktorica Crvenog križa za Šibensko-kninsku županiju. Angažman u Crvenom križu nikad nije napustila pa je danas potpredsjednica te organizacije. Drugi potpredsjednik je Nikica Valentić, bivši HDZ-ov premijer, a i ostatak vrhuške Hrvatskog crvenog križa blizak je HDZ-u. Očito je da je Rimac dobro znala izabrati gdje će započeti svoj politički put.

S godinama se Rimac postepeno uspinjala po HDZ-ovoj stranačkoj ljestvici. U gradski odbor HDZ-a u Kninu ušla je 2003. godine, a tri godine kasnije, nakon što je uspješno odradila prvu kampanju za gradonačelnicu, postaje i predsjednica tog odbora. U županijski odbor ušla je 2005. godine, da bi 2008. postala članica predsjedništva, a 2012. potpredsjednica HDZ-ove organizacije u Šibensko-kninskoj županiji. Iste te 2012. godine ušla je i u predsjedništvo stranke koju je do tada vodila bivša premijerka Jadranka Kosor, piše Index.hr.

Upravo zahvaljujući Rimac Kosor je godinu ranije postala i počasna građanka Knina, ali ta je ljubav brzo pukla. S bivšom premijerkom Rimac se zakačila kada je pozvala Severinu da pjeva na obljetnici Oluje, što se tadašnjoj stranačkoj šefici nije nimalo svidjelo. Prvom prilikom je Rimac iskoristila šansu da uskoči u Karamarkov tabor, a nešto kasnije bila je i među onima koji su glasali da se Kosor izbaci iz HDZ-a.

Paralelno s političkom karijerom Rimac je radila i na svom obrazovanju. Nakon što je završila srednju ekonomsku školu u Kninu, upisala je ekonomiju na Veleučilištu u Splitu, a zatim i poslovnu ekonomiju na Visokoj poslovnoj školi Libertas Zagreb. Godine 2013. diplomirala je na privatnom veleučilištu VERN, gdje je stekla zvanje stručne specijalistice turističkog menadžmenta.

VIše o ovoj temi čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije