Ko je suprug hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Radiosarajevo.ba
Ko je suprug hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović
Foto: Screenshot / Kolinda Grabar-Kitarović u društvu supruga Jakova

Aktuelna predsjednica i kandidatkinja za još jedan mandat na Pantovčaku Kolinda Grabar-Kitarović, sa suprugom Jakovom prisustvovala je božićnoj misi u riječkoj crkvi Svetišta Majke Božje na Trsatu.

Grabar-Kitarovićeva božićne praznike provodi s porodicom, a ranije je najavila pauzu u kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora.

Inače, njen suprug Jakov je bio neodvojevi dio kampanje uoči prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, a ako se na nekom skupu ne bi pojavio, ona ga je obavezno pominjala u svojim obraćanjima.

O tome ko je zapravo Jakov Kitarović, piše hrvatski portal Index, koji za supruga predsjednice kaže da je šutljiva i, osim što je bio sveprisutna pojava na svim predizbonrnim skupovima supruge, vidljiv i na zvaničnim susretima i raznim ceremonijama.

Jakov je, kažu, često i gost na društvenim događajima, prije svega onim sportskim, i primarni roditej zajedničkoj djeci.

Uz sve to, piše portal, vjerovali ili ne, Jakov Kitarović radi i dva posla, za šta dobija veliki novac.

U firmi AD Plastik, navode, odnedavno više nije zaposlen na određeno vrijeme, nego je dobio posao za stalno, a mjesečna plata mu je gotovo 17.000 kuna.

Za firmu Sentinel Holding AG, koja je locirana u Švajcarskoj, čiji vlasnici su Hrvati, radi honorarno za platu od 180.000 kuna godišnje.

Ali, šta zapravo radi Jakov, u AD Plastiku ne znaju, piše Index i dodaje da na njihovo pitanje o tome, ni nakon više od nedjelju dana iz te firme nisu dobili nikakav odgovor.

U Sentinelu, gdje je honorarac, kažu da Kitarović radi na vrlo tajnom "projektu implementacija sigurnosnih tehnologija".

Inače, Jakov Kitarović je studirao elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i završio je nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci. U službenoj biografiji stoji da je jednu godinu plovio na brodu, odnosno položio je kadeturu, ali mu to nije bilo jedino iskustvo s nautikom.

Godine 1996. godine vjenčao se s Kolindom Grabar i krenuo na postdiplomske studije, a tada je radio u Višoj pomorskoj školi u Zadru.

"Tačnosti diferencijalnog globalnog sistema satelitskog pozicioniranja" bio je njegov magistarski rad iz 1998. godine, a nakon toga je dobio posao na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

Tamo je, piše Index, uz elektroničku navigaciju i kompjuterske komunikacije u upravljanju brodom predavao i brodsku elektrotehniku.

U vrijeme dok mu je supruga bila ministarka spoljnih poslova, Jakov je imao modifikovano radno vrijeme, a svoju akademsku karijeru je zamrzao kada je 2008. godine ona imenovana za ambasadorku u SAD.

Za vrijeme boravka u SAD Jakov se našao u središtu skandala kada je na YouTubeu osvanulo nekoliko video-zapisa koji ga prikazuju kako vozi službeni auto Ambasade u Vašingtonu.

Otkrilo se, piše Index, da je Jakov privatno koristio automobil na koji nije imao pravo, i to pune dvije godine.

Iz Ambasade su, navodi se, pokušali da zataškaju cijelu aferu tvrdeći da je Jakov ipak aktivan član međunarodnih diplomatskih udruženja i da se bavi i humanitarnim radom.

Kolinda Grabar-Kitarović u društvu supruga Jakova - undefined

Foto: Screenshot: Kolinda Grabar-Kitarović u društvu supruga Jakova

Članstvo u nekom od "diplomatskih udruženja" nikada se nije našlo u njegovoj zvaničnoj biografiji , ali bez obzira na to, afera se brzo zaboravila.

Podsjeća se da je to bilo s početka 2010. godine, kada se i HDZ našao u centru niza skandala vezanih za bivšeg lidera te stranke Ivu Sanadera.

Dvije godine kasnije, Kolinda je dobila posao u Briselu, u Generalnom sekretarijatu NATO-a, preselili su se, a Jakov je prekinuo postupak sticanja doktorata.

Od 2012. godine više nije radio nikakav posao niti je imao vlastitih prihoda, sve do prve godine mandata svoje supruge na čelu Hrvatske.

Kada je Kolinda Grabar-Kitarović imenovana za predsjednicu 2015. godine, Jakov je bio suvlasnik kuće s okućnicom na Malom Lošinju, veličine 193 m2, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 2,1 milon kuna. On je bio suvlasnik na samo 12,5 posto te kuće.

Prema imovinskoj kartici od prije gotovo pet godina, Jakov je dobio nasljedstvo na suvlasništvu manjeg dijela na oko 60 parcela na Cresu.

Kao bitno, Index ističe da u vrijeme kada je Grabar-Kitarovićeva postala predsjednica njen suprug nije imao nikakvih primanja niti je bio zaposlen.

Ipak, dodaje se, Kitarovići su tada, 2015. godine, prijavili 135.000 evra zajedničke štednje, kao i neki bankarski kredit.

Nakon samo dvije godine njenog mandata na Pantovčaku, kreće i poslovni uzlet Jakova, piše portal i podsjeća da je prvo šest mjeseci radio za firmu Reversing Labs, koja izrađuje bezbjednosni softver.

Niko tada nije znao da objasni šta tačno u toj firmi radi suprug hrvatske predsjednice, a njegova prijavljena plata iznosila je 14.100 kuna.

Odmah po isteku tog ugovora zaposlen je u firmi AD Plastik, koja je najveći hrvatski proizvođač plastičnih dijelova za automobilsku industriju, kao "savjetnik za korporativnu bezbjednost".

Portal napominje i da se Jakov drži dalje od mikrofona i da nikad nije dao nijedan intervju ili neku značajniju izjavu.

Kada nije u društvu supruge, obično je, kažu, u društvu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, s kojim ide na košarkaške utakmice i na ostale sportske događaje. S njima je, kažu, obično i Tomislav Madžar, do juče estradni menadžer, a danas savjetnik predsjednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije