Ko je Erdoganova supruga: Emine se oblači luksuzno, pije čaj od 2.000 dolara

Radiosarajevo.ba
Ko je Erdoganova supruga: Emine se oblači luksuzno, pije čaj od 2.000 dolara
Tamara Vučić i Emine Erdogan, supruge predsjednika Srbije i Turske, otvorile su jučer obnovljeni Dom za nezbrinutu decu na Vračaru u Srbiji. Beogradski mediji istražili su ko je zapravo supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Emine je rođena u Uskudaru u Istanbulu, mada postoje i informacije da je rođena u religioznom i konzervativnom naselju Fatihoma. 

Njena porodica je arapskog porijekla i potječe iz jugoistočne pokrajine Sirt. Ona je najmlađa od petoro dece i pohađala je umjetničku školu, ali ju je napustila prije diplomiranja.

Stariji brat Husein zabranio joj je, kada je imala 15 godina, da napušta kuću jer "to nije priličilo djevojčicama njenih godina". Prema njenim rečima, ona je to teško podnijela da je u jednom momentu čak razmišljala o samoubistvu.

Emina je u jednom od rijetkih intervjua priznala da je to jako teško podnijela. Majka je ipak razumjela Emine i dozvolila joj da izlazi iz kuće.

Pridružila se 70-ih "Idealistima za žensku asocijaciju", tokom čijih aktivosti je upoznala svog muža. Erdoganova majka je insistirala da joj sin oženi djevojku potpuno zaklonjenu čadorom, tradicionalnom ženskom odećom iz Irana. Vjenčali su se 4. februara 1978. godine i imaju četvoro djece Ahmeta, Sumeie, Bilala i Esru.

Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu osobu koja igra vrlo važnu ulogu iza scene. Gospođa Erdogan u javnosti nosi hidžab, voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku. Prati kulturna i umetnička dešavanja u zemlji, i pobornica je zdravog života i jede prirodnu hranu.

 Emine je poznata i po tome što je hvalila ženski obrazovni sistem koji je postojao u haremima tokom Otomanske imperije, prenio je Daily Mail.

Iako ona tvrdi da živi veoma skromno i u skladu sa strogim muslimanskim vrijednostima, širom sveta je poznata njena strast za dizajniranom odjećom i antikvitetima. Jednom je čak zatvorila tržni centar u Briselu kako bi obavila kupovinu, a tokom putovanja u Varšavu istraživala je tamošnje antikvitete.

Ali, najveće zanimanje turske javnosti izazvale su tvrdnje kako se u palati najviše konzumira bijeli čaj iz turske pokrajine Rize na istočnoj obali Crnog mora. Ali, ne radi se o običnom bijelom čaju koji se za proturijednost od nekoliko dolara može kupiti u bolje opremljenim supermarketima širom sveta, nego o bijelom čaju koji se prodaje za 1.800 do 2.000 dolara za kilogram, prenosi Telegraf.rs.

emine_erdogan_supruga_2.jpg - undefined

 

.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije