Kaznama od 20 do 30 godina zatvora osuđene ubice novinara Slavka Ćuruvije

Anadolija
Kaznama od 20 do 30 godina zatvora osuđene ubice novinara Slavka Ćuruvije
Foto: Fondacija Slavko Ćuruvija / Novinara 1999. ubili pripadnici DB-a

Specijani sud u Beogradu osudio je danas četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti (DB) na kazne od po 30 i 20 godina zatvora zbog ubistva vlasnika i novinara Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine.

Tadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković i tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora.

Pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić osuđeni su na po 20 godina zatvora većinom glasova Sudskog vijeća.

Romiću i Radonjiću u kaznu se uračunava vrijeme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru.

Marković je osuđen zbog podstrekivanja na teško ubistvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Marković već u zatvoru služi kaznu od 40 godina zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, a Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Branku Prpu, koja je tada bila sa njim.

Kako je navedeno u optužnici, on je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ćuruvija je ubijen u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su bile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Presuda je izrečena 20 godina od ubistva i to je prva presuda za ubistvo novinara. Ona je prvostepena i na nju postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije