Kandić za Radiosarajevo.ba komentirala presudu, navodeći gdje je Karadžić bio bahat

A. S.
Kandić za Radiosarajevo.ba komentirala presudu, navodeći gdje je Karadžić bio bahat
Arhiv / Nataša Kandić

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica Koalicije za REKOM u razgovoru za Radiosarajevo.ba  komentirala je odluku Haškog tribunala i presudu Radovanu Karadžiću na kojoj je osuđen na doživotni zatvor. 

"Odluka da Karadžić bude osuđen na doživotni zatvora je očekivana, ali je bilo straha da se to neće dogoditi, s obzirom na to da je već ranije bilo izrečenih ovakvih presuda. Ova odluka je najvažnije iz ugla žrtava. Došlo je vreme da se konačno vidi da je bio neko s toliko odgovornosti i da njegova krivična dela nemaju nikakvu nadu da će nekada izaći iz zatvora", kaže Kandić za Radiosarajevo.ba.

Zanimljivo, Kandić tvrdi da joj je bilo smiješno da se Karadžić i ne sjeća da je potpisao naredbu da se u Srebrenici stvori nepodnošljivi uslovi i da nema nade za opstanak u enklavi.

"Ono što je bitno, a rekla bih da treba posebno istaći, da njegove žalbe su neumesne i otkrivaju njegovu bahatost. Pazite, on je na najveća krivična dela odgovarao zašto sud nije imao u vidu i mogućnost, jer je on, tobože, hteo da se uspostavi politička autonomija, a ne premeštanja i to prisilna, kao i deportacije", podvukla je Kandić. 

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica Koalicije za REKOM podvukla je i jednu bitnu situaciju: 

"Karadžić je predlagao i tražio da sud prisilno dovede Mladića,  da on mu svedoči i da mu u lice kaže da nije imao de fakto kontrolu. Sada treba da se dogodi da konačno treba doći vrijeme da presude počnu da deluju, posebno na političare, i da konačno oni shvate da se na ovim prostorima više ne smeju činiti dela koji donose kaznu doživotnog zatvora.

Kandić za Radiosarajevo.ba kaže da joj se čini da još nije došao taj trenutak, ali da se nada da će se nakon presude Karadžiću političari, ali i članovi partija konačno uozbiljiti. 

"Mi smo savladali lekcije kako koga trebamo birati i ko nas treba voditi, ali smo još na nivou političkog ekstremizma i nadam se da će tome doći kraj", naglasila je Kandić za naš portal. 

 Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije