Kako će se klanjati džuma-namaz u zemljama regije

2
Anadolija
Kako će se klanjati džuma-namaz u zemljama regije
Foto: AA / Novi Pazar

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u nekim zemljama regiona muslimani danas neće moći prisustvovati džuma-namazu, dok će u nekim zemljama vjernici, ili samo određeni broj, moći obaviti sedmičnu molitvu, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice BiH prošle sedmice je donijela odluku da se džuma-namaz od danas u džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo organizuje samo uz prisustvo imama i članova džematskog odbora, te da hatibi (imami) upotpune propis hutbe i poruku na bosanskom jeziku do pet minuta.

Muftija goraždanski Remzija efendija Pitić kazao je da je na području tog muftijstva donesena odluka da se za džuma-namaz otvore džamija "Mufida Sokolovića“ u džematu Baćci i džamiju Dželahima u naselju Obarak, kako bi došlo do rasterećenja u gradskim džamijama, Kajseriji i Sinan-begovoj džamiji.

"Kada je riječ o ostalim muftijstvima u BiH, na snazi je već postojeća epidemiološka mjera prema kojoj džuma-namazu može prisustvovati maksimalno 30 osoba, uz poštivanje ostalih mjera koje se odnose na nošenje maske i držanje distance", kazao je za Anadolu Agency Zijad Suljić, šef Odjela za posebne programe Rijaseta.

U Crnoj Gori redovno obavljanje džume i ostalih namaza 

Iz Islamske zajednice u Crnoj Gori saopšteno je da su sve džamije na teritoriji države otvorene, kao i da se redovno održavaju svi namazi, uključujući i džuma namaz.

"Poštujemo epidemiološke mjere koje su na snazi. Obavezno je nošenje zaštitne maske, u džamijama je obavezno držanje distance, a trudimo se da skoro svakodnevno radimo dezinfekciju unutrašnjosti džamija", kazao je u izjavi za AA Fuad Čekić, sekretar IZ u Crnoj Gori.

Kako bi se smanjio rizik od zaraze koronavirusom, skraćena je hutba tokom džuma namaza.

Hrvatska: Džuma uz prisustvo maksimalno 25 vjernika 

Kada je riječ o Hrvatskoj, na džumu u Zagrebačkoj džamiji, pa tako i na sva ostala vjerska okupljanja, dolazi maksimalno 25 vjernika, ovisno o veličini prostora, a današnju hutbu vjernici će moći pratiti uživo putem video prenosa.

U Hrvatskoj su do 31. marta (ožujka) na snazi postojeće epidemiološke mjere koje podrazumijevaju fizičko distanciranje i izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru.

Na snazi je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu.

Srbija: Zatvorene džamije do poboljšanja epidemiološke situacije 

Iz Islamske zajednice Srbije saopšteno je da je donesena odluka o zatvaranju džamija, te da će do poboljšanja epidemiološke situacije, u džamijama namaz obavljati samo imami i mujezini.

"U cilju preventivnog delovanja i sprečavanja da se zaraza širi, do poboljšanja epidemiološke situacije, u džamijama će namaz obavljati samo imami i mujezini. Od službenika i vernika se zahteva da u cilju podizanja svesti i sprečavanja širenja koronavirusa poštuju preporuke Islamske zajednice Srbije i nadležnih institucija Srbije", navedeno je u saopštenju.

Na području Mešihata Slovenije od ranije je na snazi mjera u okviru koje se zbog epidemiološke situacije u mesdžidima i džamijama ne obavlja džuma-namaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije