Josip Broz Tito dobija spomenik u Podgorici

AA
Josip Broz Tito dobija spomenik u Podgorici

Skupština grada Podgorice danas je usvojila prijedlog gradonačelnika Ivana Vukovića da se u Podgorici podigne spomenik Josipu Brozu Titu. Za prijedlog je glasalo 34 odbornika, dok je protiv bilo njih četvoro, uzdržanih nije bilo.

“Ova inicijativa predstavlja adekvatan odnos prema temeljnim vrijednostima crnogorskog društva koje su danas napadnute i u Crnoj Gori. Naša država ostaje vjerna antifašističkoj tradiciji”, istakao je gradonačelnik Ivan Vuković.

Rok za podizanje spomenika je 2019. godina. U realizaciji podizanja ovog spomen-obilježja, u skladu sa Zakonom, donijet će se posebna odluka, navodi se u prijedlogu koji je usvojen danas.

U obrazloženju odluke navodi se da se na taj način trajno čuva uspomena na istaknutu ličnost, revolucionara, borca protiv fašizma, jednog od najvećih svjetskih državnika 20. vijeka. Navodi se da je Tito bio veliki poštovalac Crne Gore i njene istorije.

“Uvijek spreman da joj za njene podvige oda najveće priznanje i pomogne u svemu što, za njegova vremena, nije mogla ili smjela sama uraditi”, kaže se u obrazloženju.

Ističe se da je Josip Broz prvi koji je rekao da je Crna Gora u velikom antifašističkom ratu, 13. jula 1941. godine, zapalila iskru evropskog otpora toj pošasti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije