Jednoglasna odluka: Senad ef. Halitović izabran za muftiju sandžačkog

Anadolija
Jednoglasna odluka: Senad ef. Halitović izabran za muftiju sandžačkog
Glavni imami iz Sandžaka te članovi Sabora i Mešihata islamske zajednice Sandžaka jednoglasno su danas u Tutinu izabrali mr Senada ef. Halitovića za novog predsjednika Mešihata Sandžaka i muftiju sandžačkog.

Takva odluka donijeta je jednoglasno, a biralo se između više kandidata, istaknutih alima i imama u toj regiji. Glasanje je održano u džamiji Sultan Fatih u toj sandžačkoj opštini.

Obraćajući se okupljenima reisu-l-ulema Rijaseta Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović podsjetio je da je izborom muftije sandžačkog kompletiran izborni ciklus u instituciji na čijem je čelu od 2016. godine.

"Današnji izbori kruna su napornog rada, a novoizabrani muftija biser je naše institucije. Drago braćo, on je od danas predvodnik svih imama u Sandžaku, prvi među jednakima. Na njemu je najveća odgovornost, molim vas da ga poštujete. Očekujem da u skaldu sa očekivanjima i radi, za dobrobit zajednice i zarad Allahovog dž. š. Zadovoljstva", rekao je vrhovni poglavar muslimana Srbije Sead ef. Nasufović.

Novoizabrani muftija sandžački Senad ef. Halitović završio je medresu “Gazi Isa-beg” i islamske nauke, magistrirao je na islamskoj davi i ideologiji 2006. godine u Jemenu.

Bio je godinama imam Arap džamije u Novom Pazaru, a u tom gradu radio je i kao profesor. Godinama je na čelu Humanitarne organizacije “Hasene” za Srbiju sa kojom je realizovao brojne humanitarne i edukativne projekte u toj zemlji.

“Želim da radim sa vama zajedno poštovana braćo, radi postizanja Allahovog dž. š. zadovoljstva. Na meni je velika odgovornost jer znam da predstoji period rada i prosperiteta naše zajednice. Povjerenje koje ste mi dali je veliki amanet i garancija da ću u svakome od vas imati prijatelja i saradnika”, rekao je novoizabrani muftija sandžački mr Senad ef. Halitović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije