Janša: Srebrenica se ne bi dogodila da smo očistili komunističku ideologiju

Radiosarajevo.ba
Janša: Srebrenica se ne bi dogodila da smo očistili komunističku ideologiju
Foto: EPA - EFE/ Radiosarajevo.ba / Janez Janša

Kontroverzni lider slovenske desnice, aktuelni premijer Slovenije Janez Janša izazvao je nemalo iznenađenje na društvenim mrežama danas komentirajući 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

"Masakr u Srebrenici ne bi se dogodio da je teritorij bivše Jugoslavije nakon raspada očišćen od komunističke ideologije, a osuđeni su poslijeratni pokolji u Sloveniji i drugdje", naveo je Janša.

Ne samo da je zločin u Srebrenici odbio nazvati genocidom, skandalima skloni Janša je potpuno amnestirao velikosrpski nacionalizam kao temeljnu podlogu za genocidni proces i agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Slovenska javnost sve je nezadovoljnija vladom koju vodi Janša, a nezadovoljstvo je naraslo nakon što su otkrivene malverzacije s kupnjom medicinske opreme za vrijeme krize izazvane koronavirusom, pa priča o Srebrenici očito dobro dođe za spinovanje u domaćoj javnosti.

Mediji su ovih dana objavili da je slovenski premijer Janez Janša angažirao je neonaciste da suzbije proteste protiv njegove vladavine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije