Jadranka Kosor: Među najljepšim priznanjima su mi Kur'an i hidžab

Radiosarajevo.ba
Jadranka Kosor: Među najljepšim priznanjima su mi Kur'an i hidžab

Tokom večerašnjeg gostovanja u emisiji Pressing N1 televizije, bivša hrvatska premijerka i predsjednica Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor je komentarisala izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o militantnom islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Kako je kazala, stvari treba gledati s obje strane. Smatra da su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u tom trenutku trebali pozvati Grabar-kitarović, kako je rekla, na neku vrstu razgovora.

Na konstataciju da takve izjave vrijeđaju bosanskohercegovačke muslimane, Kosor je kazala da svoja saznanja o islamu gradi na odličnoj saradnji sa Islamskom zajednicom u Hrvatskoj.

"Imam odlične kontakte i kroz to sam puno naučila. Kao ministrica obitelji sam potaknula jedan veliki projekt i kuću nemoćnim i starim osobama, posebno u jednom dijelu blizu granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske gdje su strašno siromašni ljudi, uglavnom su to muslimani. Napravila sam jedan veliki objekat tamo i kad sam došla otvarati, kao ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, onda sam dobila jedno od najljepših priznanja u životu - tamo su mi pokonili Kur'an sa posvetom, hidžab na dar. Budući da smo organizirali posjet hrvatskih branitelja Lurdu, jedna skupina branitelja, hrvatskih Bošnjaka, mi se obratila sa molbom da li bi Ministarstvo i ja mogli odobriti da nekoliko pripadnika islamske vjeroispovijesti, hrvatskih branitelja, ode na hadž. Ja sam to odobrila i s tim ljudima do danas, nema tog Božića da oni ne čestitaju prvi", naglasila je Kosor za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije