Ja sam apsolutno ljut: Marko je završio dva fakulteta, a sutra odlazi u Njemačku

Radiosarajevo.ba
Ja sam apsolutno ljut: Marko je završio dva fakulteta, a sutra odlazi u Njemačku
PrtScr / Marko Milićević

Marko Milićević završio je dva fakulteta - medicinu i stomatologiju i redak je takav primjer u Srbiji.

On sutra odlazi u Nemačku "apsolutno ljut" jer u Srbiji ne samo da nije mogao da nađe posao, već nije mogao da dobije ni specijalizaciju iz željene maksiofacijalne hirurgije.

Motiv mu, kako je ispričao u emisiji "Novi dan" na N1, nije novac, "već znanje i poštovanje".

Marko Milićević je dan pred put, ispričao da ne samo da nema šanse da u Srbiji nađe posao, već su u medicinskim ustanovama savjetovali da bi najbolje bilo da se nađe vezu. Kako je ispričao, on je odbio takav način.

Milićević je već bio u Njemačkoj, u Dortmundu gdje je proveo tri mjeseca. Kaže da su mu iskustva malo pozitivna, malo negativna.

"Drugačiji odnos prema znanju"

"S jedne strane su administrativna prepreka i zavrzlama oko nostrifikacije diplome i pronalaska posla, odnos prema strancima i osjećaj usamljenosti. S druge je odnos prema znanju, potpuno drugačiji od onog koji postoji u Srbiji", ispričao je Marko Milićević.

Kaže da je za tri mjeseca "dobio ogromno znanje".

"Postoji kultura da kada nekoga nešto pitate oni vam i pokažu. Ovdje postoji blokada i ne žele da vam prenesu znanje. Tamo sam za tri mjeseca strašno napredovao, šta god da ih pitate oni će vam objasniti", istakao je Milićević.

Dodaje da njegov motiv za odlazak nije novac već težnja za znanjem i da se na odlazak ne bi odlučio da je u Srbiji dobio makar i volontersku specijalizaciju. Navodeći negativne strane života u inostranstvu, Marko kaže da je tamo ipak bolje jer je čovjek poštovan.

"Ja sam apsolutno ljut"

"Ne radi se o novcu, nego se radi o poštovanju. Ako sam ja jedini završio oba fakulteta i ne mogu da dobijem zasluge. Ja sam apsolutno ljut, ja svaki dan gledam ljude koji su u istoj situaciji. Gledao sam momka koji je prvo završio informatiku, a potom stomatologiju. Njemu su ljudi na fakultetu rekli da nema šanse da se zaposli na fakultetu", istakao je Milićević.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije