Ivica Dačić saopćio da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova

Anadolija
Ivica Dačić saopćio da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je Lesoto povukao priznanje Kosova, o čemu je verbalnom notom obavijestio Beograd.

Kako je saopćeno iz Dačićevog ministarstva, a nakon sastanka sa premijerom i šefom diplomatije Lesota, šef srbijanske diplomatije je rekao da je Lesoto u noti naveo da je revidirao svoj politički stav o statusu Kosova.

U verbalnoj noti je navedeno da je "jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova iz februara 2008. godine u suprotnosti sa završnim aktom iz Helsinkija, između ostalog, sa njegovim principima 3 i 4 i u još većoj mjeri je u suprotnosti sa Rezolucijom Savjeta sigurnosti UN 1244, koja je usvojena u skladu sa glavom sedam Povelje UN".

"Ministarstvo ima čast da obavijesti da Vlada Kraljevine Lesoto smatra da njen jedini doprinos rješenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine, a ne definisanje statusa prije nego što se dijalog završi. Stoga je pitanje državnosti Kosova preuranjeno", navedeno je u noti.

Vlada Kraljevine Lesoto, kako se navodi, nije se izjasnila o ovom pitanju, niti će to učiniti sve dok dijalog dviju strana ne bude završen, odnosno kada strane postignu dogovor, Vlada Kraljevine Lesoto će ga čvrsto podržati.

Oni su još dodali da Vlada Lesota, istovremeno povlači i sve prethodne izjave u vezi sa Kosovom, naročito one koje se na bilo koji način mogu tumačiti kao priznavanje nezavisnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije