Ivica Dačić o diplomatiji: Ako Hrvati žele rat, imat će rat

Radiosarajevo.ba
Ivica Dačić o diplomatiji: Ako Hrvati žele rat, imat će rat
Foto: Anadolija / Ivica Dačić
Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da će srpska politika prema Hrvatskoj ubuduće biti zasnovana na principu reciprociteta i da će Beograd uzvratiti istom mjerom ukoliko se zvanični Zagreb odluči na povlačenje svog ambasadora.

Nadam se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusjedske saradnje, trasom koju su zacrtali predsednici Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali ako neko hoće diplomatski rat, imat će diplomatski rat”, rekao je Dačić u intervjuu za list Informer.

U tekstu pod naslovom "Ako Hrvati žele rat, pa imat će rat!", Dačić je podsjetio da su Hrvati proglasili za nepoželjnu osobu srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina i da je Beograd uzvratio istom mjerom, po principu reciprociteta.

Recipročne mjere su uobičajena praksa u diplomatiji. Svuda se to radi. Naravno, nismo zadovoljni ovim, ali smo prinuđeni. Mi samo reagujemo, odgovaramo na njihove poteze. Ukoliko dođe do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo da reagujemo”, rekao je Dačić.

Ministar je ocijenio da je reciprocitet "majka diplomatije" i da isto tako rade i američki i ruski predsjednici, Donald Trump i Vladimir Putin.

Govoreći o mogućnosti da Hrvatska uspori europski put Srbije, Dačić je ocijenio da nije izvjesno da će Zagreb u junu blokirati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Europskom unijom.

“I ranije su to pokušavali, pa im to ili nije uspjevalo ili nije trajalo dugo vremena”, rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije