Ivana šokirala u Saboru: Bez anestezije su mi pola sata strugali maternicu

Radiosarajevo.ba
Ivana šokirala u Saboru: Bez anestezije su mi pola sata strugali maternicu
Foto: Jutarnji.hr / Ivana Ninčević Lesandrić

Ivana Ninčević Lesandrić, saborska zastupnica Mosta u Hrvatskoj, koja je šokirala priznanjem da je imala spontani pobačaj te da su joj na Hitnoj bez anestezije pola sata strugali maternicu, objasnila je zašto je to napravila.

Otkrila je i da li joj je bilo teško iznijeti vlastitu intimu u Saboru kako bi upozorila na problem.

“Naravno da jest. I to nije bilo samo moja odluka, nego i suprugova, da ja želim o tome javno pričati. Nisam znala hoće li to biti u ovom mandatu, ali danas je bila prilika. Morala sam progovoriti, zbog drugih žena”, rekla je za HRT.

Morala na kiretažu

Pojasnila je kako je na Hitnu došla krvareći, nakon čega su joj rekli da mora na kiretažu.

“Ne znam kako to izgleda, rekla sam ‘ok’. Kad sam ušla u prostoriju prvo mi je bilo čudno to što su me svezali. Nisu mi objasnili zašto. Mislila sam da je to za zaštitu, ako se trznem, jer mi je bilo logično da će mi umrtviti taj dio tijela. Bol je bila sve jača i jača, postalo je neizdrživo. Upitala sam dokad će to boljeti i kada će početi djelovati nešto. Rekli su mi da je ovo jedini način na koji to mogu učiniti”, ispričala je Ninčević Lesandrić, prenosi Max portal.

Tek je kad je došla kući shvatila je što se dogodilo. Od šoka nije pitala za anesteziju.

“Sestre su odbrojavale, držale me za ruku, one su s ljudske strane napravile sve što su mogle”, nastavlja. Tek kada je došla kući, u nevjerici što joj se dogodilo, počela je, kaže, pretraživati po internetu.

“Išla sam vidjeti je li moguće da mi se to dogodilo. Tek tada sam doznala da postoji i peticija, kiretaža bez anestezije, čitala sam o iskustvu neke gospođe, i da je već pisano otvoreno pismo Vladi i ministru, tek tada sam ostala šokirana. Odlučila sam progovoriti o toj temi, jer vidim da nitko od političara ne želi komentirati. A ja sam željela da ministar Kujundžić to čuje, jer to je njegov resor”, zaključila je Lesandrić.

Zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić je šokirala sabornicu ispričavši da su joj na živo strugali maternicu pola sata.

 “Poštovani ministre, s obzirom na tisuće i tisuće potpisa u peticiji, ako ni otvoreno pismo upravo vama, nije pomoglo da ih doživite i reagirate, ja ću pokušati iz osobnog iskustva. Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji uredno plaća zdravstveno, s punim povjerenjem.

Dočekalo me, rekla bih, 15. stoljeće, mislim da je tada bilo puno bolje. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže. Na živo, bez anestezije. Dakle, struganje maternice, unutarnjeg organa, na živo, bez anestezije. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu.

Vrlo intimna stvar

Ja bih vam svaku sekundu mogla prepričati jer je trajala vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuće žena koje su potpisale peticiju i koje su to doživjele. To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti nažalost to doživjeti.

Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica da je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na Hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti?”, rekla je mostovka u Saboru prije nego ju je predsjednik sabora Gordan Jandroković počeo upozoravati da je prekoračila vrijeme.

“Iznosite jednu vrlo intimnu stvar i dovodite me u neugodnu situaciju”, rekao je predsjedavajući Gordan Jandroković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije