Ispovijest Hrvatice čiji se sin (13) ubio zbog jezive igrice

Radiosarajevo.ba
Ispovijest Hrvatice čiji se sin (13) ubio zbog jezive igrice
PrtScr / Prestrašni prizori iz igrice Doki Doki
Trinaestogodišnjak koji je sebi oduzeo život bio je strastveni igrač Doki Dokija.

Roditelji upozoreni na novu, jezivu aplikaciju koja djecu poziva na samoubistvo

Njegovi roditelji ne mogu sa sigurnošću okriviti igru za smrt sina, no kažu da ozbiljno sumnjaju. Strašno su uznemireni načinom na koji se ubilo njihovo dijete.

Naime, dječak se objesio na način na koji se ubio i jedan od glavnih likova u igri, jedan od onih koji se dugo vremena borio s depresijom. 

"Od trenutka kada je ušao u igru, do trenutka kada se objesio prošla su tri mjeseca. Je li igra kriva? Ne mogu to potvrditi. Ali mogu sumnjati. Neću nikada doznati je li taj čin došao kao svjesno željena radnja ili rezultat igre”, kazala je slomljena majka.

Doki Doki se lako skida, download je besplatan, a roditeljski pristanak nije potreban. Igru je dosad skinulo više od milion korisnika, a postoje i ozbiljni fanovi, cosplay scena, kostimografija… Na chatovima i forumima igrači se fotografiraju u kostimima iz igre, s dugim noževima u rukama…

"Koliko god roditelji mislili da svoju djecu mogu kontrolirati na internetu, oni o tome pojma nemaju. Ono što me živcira i boli je stavljanje naglaska na informatiku u školama, uvođenje tableta, wi-fi sustava. Upravo je u školi moj sin na svom laptopiću igrao tu igru”, kazala je majka. 

Doki Doki počinje nevino, kroz druženje u virtualnom društvu i zadatke vezane uz pisanje poezije na temelju ponuđenih riječi i pojmova. Polako igrač odlazi u mračni svijet. Igrač se bavi poezijom kako bi osvojio neku od djevojaka, a pritom mu se nude određeni pojmovi. Igra ohrabruje i biranje riječi poput patnja, samoća, depresija, bol, samoubistvo

"Nemamo još potvrda, no vjerujemo kako bi igra mogla biti uzrok njegove smrti. Likovi u igri sugeriraju određene stvari i modele ponašanja, a igrač odlučuje što će napraviti. Oni vas doslovce zavedu i virtualni svijet pretvore u realni. To je najmučniji dio priče”, ispričao je otac.

Ono što se kod ove igre događa naziva se ‘rušenje četvrtog zida’, odnosno rušenje granice između realnog i virtualnog svijeta. ‘Ozbiljni’ igrači se time i hvale, smatraju kako su ulaskom u tu zonu postali misteriozni, intelektualno nadmoćniji od drugih.

Istragu otežava činjenica da se igra sama ruši i nestaje s igračevog računara, pritom uništavajući sve sačuvane fajlove i podatke. Ponovnim otvaranjem priča je drugačija, s novim mračnim scenama i više grafike, piše Slobodna, a prenosi net.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije