Inženjer Kontić tvrdi da je otkrio tajnu i dešifrirao Da Vincijev kod

Radiosarajevo.ba
Inženjer Kontić tvrdi da je otkrio tajnu i dešifrirao Da Vincijev kod
Boško Kontić je inženjer elektrotehnike iz Zagreba koji tvrdi da je otkrio tajnu slika Leonarda da Vincija.

Inženjer tvrdi i da se najvažnija tajna krije u Leonardovom remek-djelu - slici Mona Lise, piše Večernji list.

"Smatram da je Da Vinci, radeći ovu sliku, svjesno stvarao savršeno umjetničko djelo po kojemu je htio da ga se pamti. Također, mislim da je iz istog razloga baš u ovu sliku sakrio niz tajni te da ona ima sasvim drugo značenje od onog koje je na prvu vidljivo", istaknuo je ovaj 62-godišnjak koji se bavi i slikarstvom.

Upravo je kroz rad na vlastitim slikama počeo proučavati zakon zlatnog reza i tako je krenulo njegovo otkrivanje misterija slike koja se čuva u pariškom Louvreu.

Sve u znaku brojeva Zlatni rez zapravo je matematički pojam, konstanta koja se najčešće spominje u historiji umjetnosti, a korištena je za postizanje savršenstva u kompoziciji. Prema tom zlatnom omjeru - manji se dio prema većem odnosi kao veći dio prema cjelini.

Kontić navodi da je tražio poklapanje, koristio zlatni rez pri analizi, no nije ga našao, te počeo razmišljati o nekim drugim principima. Tražio je, tražio, mjerio i proučavao te je na kraju, 2015. godine, pronašao njegov tajni kompozicijski obrazac: “polaris”.

Riječ je o kompozicijskoj strukturi, složenoj geometrijskoj tvorevini zasnovanoj na zlatnom rezu. Kontić misli da je Leonardo na ovoj slici predvidio svoje skoro napuštanje zemaljskog života i da je to bio razlog zašto je odlučio naslikati baš Mona Lisu. 

"U to vrijeme on se bavio isključivo matematikom i geometrijom, a odbijao je narudžbe za slikanje portreta na kojima je mogao i puno više zaraditi. Zašto je onda slikao ženu nekog trgovca?" – pita se Boško Kontić.

Više o istraživanju Boška Kontića - pročitajte na sljedećem linku

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije