Internetska paramedicina uzrok straha roditelja od autizma i vakcinacije djeteta

Anadolija
Internetska paramedicina uzrok straha roditelja od autizma i vakcinacije djeteta
Smanjenje vakcinacije dovelo bi sigurno ponovne epidemije hripavca, B tipa meningitisa i difterije kao najopasnijih bolesti, upozoravaju stručnjaci, a pojava ospica u tim slučajevima je neizbježna.

U Hrvatskom novinarskom društvu (HND) održan je okrugli stol "Cijepljenje - činjenicama protiv mitova" na kojima su stručnjaci iz područja zdravstva upozorili kako paramedicinske internetske stranice i neinformiranost roditelja uzrokuju smanjenje vakcinacije djece, što posljedično može rezultirati opasnim epidemijama ili pojedinačnim oboljenjima.

Autizam i vakcinacija ni na koji način nisu povezani, poručuju pedijatri pozivajući se na najrecentnija svjetska medicinska istraživanja.

Teške posljedice koje su povezane sa vakcinacijom su iznimno rijetke, najčešće nuspojave su one banalne poput povišene temperature i bolnog mjesta aplikacije vakcine, tvrde stručnjaci.

Spomenka Uremović iz Ministarstva zdravstva Hrvatske je pojasnila kako u slučajevima u kojima roditelji ne žele vakcinisati dijete liječnici poduzimaju sve potrebne korake i savjetovanja da bi dijete bilo cijepljeno, u svrhu zaštite zdravlja djeteta i postizanja kolektivnog imuniteta te zaštite društva.

Ukoliko roditelj i skrbnik nakon svih savjetovanja odbije vakcinisati dijete, ljekar obavještava sanitarnu inspekciju i centar za socijalnu skrb zbog kršenja dječjih prava, nakon čega se podnosi prekršajni nalog sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

"Poanta je u obrazovanju roditelja i upućivanju na neke dobre internetske stranice koje prezentiraju cijepljenje u pravom svjetlu", kazala je Uremović, koja je ustvrdila da samo mali postotak roditelja kategorički odbija cijepiti dijete.

Uremović ističe kako roditelji koji odbijaju vakcinisati dijete najčešće nemaju povjerenje u svog pedijatra te dodaje kako su uslovi za upis u vrtiće, bilo privatne ili javne, zdravlje i vakcinisanost djeteta.

Pedijatar Milivoj Jovančević je iznio podatke iz vlastite prakse u kojoj roditelje koji imaju dvojbe oko vakcinisanja djeteta izvještava o posljedicama mogućih bolesti koje su gotovo nestale vakcinisanjem, ali njihov uzročnik je i dalje prisutan u okolini, te o opasnostima uključivanja nevakcinisanog djeteta u kolektiv.

"Strahove roditelja od cijepljenja generiraju mediji raznih vrsta, dobrim dijelom internet i veliki je problem što roditelji ne mogu razlučiti koji su to pouzdani izvori informacija. Činjenica je da se sada češće javljaju neke bolesti nego prije 20-ak godina. Nažalost, tu je paramedicina nesretno povezala uzročno-posljedičnu povezanost između cijepljenja i, recimo, autizma. Zapravo se stiska na krivi gumb. Problem autizma nećemo riješiti jer taj problem nije vezan uz cijepljenje nego sasvim druge pojave", kazao je pedijatar Jovančević.

Upozorio je na brojne zagađivače iz okoliša kojima je čovjek izložen od trenutka začeća te na opasnost smanjenja vakcinisanosti koji bi mogao uroditi epidemijama kao što su ospice, a potom i teže bolesti.

U Hrvatskoj je nevakcinisano oko 10 posto djece i to je trend koji je posljednjih pet godina u porastu. Najmanja vakcinisanost djece prvom vakcinom protiv zaušnjaka i rubele prisutna je u srednjim i južnim hrvatskim županijama i iznosi oko 80 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije