Hrvatski inovatori izumili najbrži internet na svijetu i poklonili ga komšijama

Radiosarajevo.ba
Hrvatski inovatori izumili najbrži internet na svijetu i poklonili ga komšijama
Humani inovatori iz Osijeka nagrađeni su prestižnom nagradom The Europas, koju dodjeljuje UNICEF, nakon što su otvorili startup MeshPoint kroz koji su građanima besplatno obezbijedili najbrži internet na svijetu.

Ovaj projekat prije dvije godine oduševio je cijeli svijet, a od tada pobrao je brojne nagrade i dokazao se na terenu kao mreža koja zaista može raditi u svim uslovima, prenosi 24sata.

Zahvaljujući tom inovativnom projektu i vizionarskoj ideji njegovih tvoraca Osijek će uskoro postati prvi grad koji će imati najbržu i besplatnu internet mrežu na svijetu. Da je to itekako moguće pokazao je Valent Turković (40) na modelu svog naselja Vijenac Ivana Meštrovića u kojem živi. Naime, ovo naselje već par mjeseci ima najbrži i besplatni internet na svijetu.

"Radi se o 700 megabajta ukupno raspoređenih kroz našu Mesh mrežu koju čini 20 hotspotova u cijelom naselju. Dobili smo tu brzinu zbog načina na koji smo spojili Mesh vezu, a to je da je svaka točka povezana sa drugom i međusobno se nadograđuju. Konkretno, spojili smo pet brzih interneta i dobili 700 megabajta. Istraživao sam internet mreže u svijetu i znam da takva brzina ne postoji, odnosno ako i postoji nitko o njoj nije ništa objavio", pojašnjava Valent koji je svoj uređaj za bežični internet toliko usavršio da on može funkcionirati u svim vremenskim uvjetima.

 

mesh_point_osijek_software_city.jpg - undefined

Upravo zbog te inovativne ideje Google je Valenta uvrstio na listu 100 najboljih pokretača inovativnih ideja.
'Dobri susjedi, a ne političari'

A ideja o besplatnom brzom internetu u naselju Vijenac Ivana Meštrovića realizirana je na inicijativu Udruge građana "Možemo" koja je vjerojatno jedina nestranačka i nepolitička udruga koja je pobijedila na lokalnim, mjesnim izborima i tako ostvarila pravo da u ime svojih sugrađana participira u vlasti grada.

"Mi smo dobri susjedi, ne političari. Naša svrha je osluškivati potrebe građana, rješavati njihove probleme, prihvaćati prijedloge i sugestije te tako poboljšavati uvijete života u naselju. Bežični internet je ideja koja se izrodila nakon što smo vidjeli MeshPoint Valenta koji živi u našem naselju. Osmislili smo projekt građanske solidarnosti 'budi dobar susjed, podijeli svoj internet' i povukli sredstva na koja imamo pravo kao Mjesni odbor. S nekih 70-tak tisuća kuna uspjeli smo postaviti 20 hot spotova u cijelom naselju i tako veoma brzim internetom pokriti sve korisnike. Iznimno smo zadovoljni učinjenim jer internet sada imate na svakoj klupici u parku", kaže Mislav Kovačić iz Udruge 'Možemo' koja jednako uspješno brine i o drugim aspektima života u tom naselju.

On je dodao kako ga je na cijeli projekt inspirirala izbjeglička kriza, kada su na hrvatsko-srpsku granicu stigle kolone izbjeglica, posebno iz Sirije, zbog čega je odlučio napraviti pilot-projekt besplatnog i bežičnog interneta za cijeli grad.

MeshPoint - Smart Rugged Wifi from Valent Turkovic on Vimeo.

"Doradili smo MeshPoint rukovodeći se rezultatima njegovog rada na terenu. U kampu u Slavonskom Brodu, gdje smo imali 12 hot spotova sa po tri MeshPointa koji su radili mjesecima besprijekorno, dokazali smo da sve to savršeno funkcionira i pojavile su se humanitarne organizacije koje su pokazale interes za naš uređaj. Sada već imamo suradnju sa našim GSS-om, Crvenim križom, engleskim GSS-om koji želi naš uređaj, također i UNICEF-om koji nam je otvorio i neka druga vrata velikih humanitarnih organizacija, a imamo i pozive iz velikog izbjegličkog kampa u Jordanu", kaže Valent koji se već godinama bavi razvojem internet komunikacija i kao inženjer je radio dugo godina u Iskonu, a sada u jednoj njemačkoj kompaniji.

MeshPoint ima puno prednosti, a jedna je i ta da se radi o robusnom uređaju koji odolijeva vremenskim nepogodama, radi na struju, solarni panel ili na baterije, a održavanje je lako i može se obavljati i na daljinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije