Human Rights Watch: Hrvatska nezakonito i nasilno vraća migrante u BiH i Srbiju

Radiosarajevo.ba
Human Rights Watch: Hrvatska nezakonito i nasilno vraća migrante u BiH i Srbiju
Foto: Hannu-Pekka Laiho / Migranti u Vučjaku

Organizacija Human Rights Watch u godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava navodi kako Hrvatska unatoč tome što je nezakonito i nasilno vraćala migrante u BiH i Srbiju, kršeći pritom zakone EU-a o izbjeglicama i ljudskim pravima, nije za to snosila posljedice europskih institucija.

„Unatoč vjerodostojnim izvještajima tokom godine o nezakonitom i nasilnom vraćanju migranata u Bosnu i Srbiju, kršeći EU zakon o izbjeglicama i ljudskim pravima, Hrvatska nije snosila posljedice institucija EU“, piše HRW u izvještaju o ljudskim pravima u Hrvatskoj.

Migranti u Vučjaku - undefined

Foto: Hannu-Pekka Laiho : Migranti u Vučjaku

Organizacija dodaje kako je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za švicarsku televiziju „potvrdila povremenu upotrebu sile, ali je kasnije povukla svoje komentare“.

Po podacima hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova, koje prenosi HRW, u prvih osam mjeseci 2019. godine zabilježeno je 11.813 novih migranata i azilanata, uglavnom iz Afganistana, Pakistana i Turske, što je 8.600 više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Hrvatska je izvijestila da je na svojim granicama blokirala ulazak 9.487 ljudi u prvih osam mjeseci ove godine, navodi se u izvještaju.

Također, tokom godine zabilježeno je nekoliko nasilnih napada na hrvatske Srbe, navodi HRW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije