Hrvatska Vlada povećala finansijsku pomoć za Hrvate u BiH

Hina
Hrvatska Vlada povećala finansijsku pomoć za Hrvate u BiH
Foto: Predsjedništvo BiH / Andrej Plenković i Dragan Čović

Za projekte i programe od interesa za Hrvate u Bosne i Hercegovine ove će godine iz budžeta ove susjedne zemlje biti izdvojeno 25,8 miliona kuna ili više od šest miliona maraka, što je 1,8 miliona kuna odnosno manje od pola miliona maraka više nego lani, najavljeno je u četvrtak na sjednici Vlade Hrvatske koja je osnovala Povjerenstvo za koordinaciju i financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini u 2019.

"Briga o Hrvatima u Bosni i Hercegovini kao jednakopravnom i konstitutivnom narodu, odgovorna politika prema Bosni i Hercegovini kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi ogleda se i kroz potporu programima i projektima od interesa za hrvatski narod", istakao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike hrvatske Zvonko Milas.

U tu je svrhu, naglasio je, u budžetu za ovu godinu izdvojeno više od šest miliona maraka što je povećanje od 7,5 posto, odnosno manje od pola miliona maraka više u odnosu na prošlu godinu.

HrvatskipPremijer Andrej Plenković dodao je kako se projektima i programima koji će se finansirati iz budžeta pomaže zaštiti identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda.

Povjerenstvo će razmotriti sve programe i projekte pristigle na javni konkrus te Vladi podnijeti prijedlog na osnovu kojeg će ona donijeti odluku o raspodjeli sredstava.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije