Hrvatska u problemima: Najintenzivnija najezda komaraca do sada

Radiosarajevo.ba
Hrvatska u problemima: Najintenzivnija najezda komaraca do sada
0 / Zagreb

Zbog jedne od najintenzivnijih najezdi komaraca s kojom je suočen Osijek i područje Osječko-baranjske županije, u utorak su osječke gradske i županijske vlasti zatražile finansijsku pomoć od Vlade Republike Hrvatske od pet miliona kuna, oko 1.3 miliona KM, za provođenje dezinsekcije na području županije, prenosi Hina.

Nakon sastanka osječke gradske uprave i župana Ivana Anušića upućen je dopis Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću od kojih se traži žurna finansijska pomoć iz Državnog proračuna u iznosu od pet miliona kuna za provođenje mjera dezinsekcije u županiji.

„Iako su preventivne mjere tretiranja ličinki ranije tijekom godine odrađene na cjelokupnom području pod nadležnošću Grada Osijeka, a trenutno se adulticidni tretmani pojačanim intenzitetom obavljaju sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo, količina komaraca koji dolijeću iz netretiranih područja izvan granica Grada Osijeka je i dalje alarmantna. Nakon analize trenutne situacije na terenu, do sada učinjenog i projekcije potrebnih mjera, zamjenik gradonačelnika i župan zaključili su da situacija na terenu zahtijeva hitnu reakciju u smislu proširenja pojasa tretiranja komaraca”, priopćeno je iz Ureda župana.

U dopisu koji je nakon sastanka upućena premijeru navodi se da je „na području županije od aprila do oktobra kvaliteta života stanovnika županije značajno ugrožena”.

Osječke vlasti podsjećaju da je ranijih godina na području županije zabilježena i prisutnost tigrastog komarca što u sadašnjoj situaciji nosi potencijalnu opasnost za pojavom i prijenosom ZIKA i drugih virusa.

Ističu kako „najezde komaraca utječu i na razvoj stočarstva jer je dokazano da u takvim okolnostima krave daju manje mlijeka. Takve najezde utječu i na razvoj turizma, naročito na ruralnim područjima koja nisu tretirana”.

Posljednjih dana na neuobičajeno intenzivnu najezdu komaraca, osim Osječana, žalili su se i brojni Zagrepčani, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije