Šestomjesečni mandat / Hrvatska u petak prvi put preuzima predsjedanje Vijećem Europe

17. 05. 2018. u 10:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Hrvatska u petak preuzima predsjedanje Vijećem Europe, prvi put u 22 godine koliko joj je članica i u istoj sedmici u kojoj najstarija europska organizacija kritikovala službeni Zagreb zbog eskalacije govora mržnje u javnom diskursu i jačanja nacionalizma.

Na predstojećem dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Vijeća Europe, koji počinje u četvrtak navečer u danskom Helsingoru, Hrvatska od Danske preuzima rotirajuće predsjedavanje Odborom ministara Vijeća Europe.

Šest mjeseci poslije Hrvatsku će na toj dužnosti zamijeniti Finska. Hrvatska tom paneuropskom organizacijom predsjeda prvi put otkako je primljena u njeno članstvo, 6. novembra 1996. godine.

Kako javlja Hina, Vijeće Europe koje danas broji 47 članica - sve europske zemlje osim Bjelorusije - najstarija je europska organizacija, osnovana 5.  maja 1949. u Londonu s ciljem jačanja europskoga jedinstva te promicanja demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić će od 18. maja obnašati funkciju predsjedavajuće Odbora ministara VE te u tom svojstvu predstavljati cijelu organizaciju.

Šefica hrvatske diplomacije na konferenciji za novinare predstavila je prioritete hrvatskog predsjedanja VE - borbu protiv korupcije, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave te zaštitu kulturne baštine i kulturne rute.

Hrvatska je pripremila program koji se sastoji od ukupno 26 događanja, od toga najviše iz područja zaštite ljudskih prava.  Hrvatska će biti uključena i u brojne aktivnosti koje će se održavati u Strasbourgu.

Centralni skup hrvatskog predsjedanja bit će konferencija ministara pravosuđa 'Jačanje transparentnosti i odgovornosti s ciljem prevencije korupcije' 15. i 16. oktobra 2018. u Zadru.

I Hrvatski sabor, u okviru kojeg djeluje Izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, u sklopu predsjedanja bit će domaćinom nekoliko sastanaka Parlamentarne skupštine.

NEMA KOMENTARA