Hrvatska: U maju 4,5 posto manje turista, ministar turizma kaže da se spuste na zemlju

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: U maju 4,5 posto manje turista, ministar turizma kaže da se spuste na zemlju
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

U komercijalni smještaj u Hrvatskoj u maju je došlo 1,6 miliona turista ili 4,5 posto manje nego u istom mjesecu 2018. godine, dok je broj noćenja pao za 14,6 posto, na nešto više od 4,9 miliona, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku Hrvatske (DZS) objavljeni u četvrtak.

U komercijalnom smještaju u tom je mjesecu bilo oko 215 hiljada hrvatskih turista, što je 7,9 posto više nego u istom lanjskom periodu, a ostvarili su oko 486 hiljada noćenja, 10,1 posto više.

Istodobno, zabilježen je i dolazak 1,4 miliona stranih turista, što je u odnosu na lanjski maj 6,2 posto manje, pri čemu je ostvareno 4,4 miliona noćenja, 16,7 posto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Od stranih turista najviše je bilo onih iz Njemačke, 208 hiljada, koji su ostvarili 973 hiljade noćenja. U usporedbi sa majem 2018., zabilježen je znatan pad dolazaka njemačkih turista, za 36,5 posto, pri čemu su ostvarili 47,8 posto manje noćenja.

Slijede noćenja turista iz Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Slovenije, SAD-a, Poljske, Francuske i Holandije. Pritom, turisti iz Slovenije, UK-a i SAD-a ostvarili su porast noćenja, a oni iz Austrije, Poljske, Francuske i Holandije pad.

Ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli poručio je u četvrtak da se u kontekstu priča o "julskoj rupi" i podbačaju sezone trebaju gledati rezultati cjelokupne turističke sezone.

Na konstataciju novinara o sve većoj julskoj rupi u turizmu i podbačaju sezone, Cappelli je odgovorio da će se kao i uvijek do sada gledati cjelokupna sezona.

"Mislim da se moramo vratiti na neke realnosti koje su bile u 2016.", poručio je Cappelli uoči sjednice Vlade.

Odgovarajući pak na pitanje novinara o rastu broja kreveta u privatnom smještaju, te može li država to na neki način regulirati, Cappelli je iznio podatak da je u porodičnom smještaju u turizmu u posljednje tri godine broj novih kreveta porastao za 127 hiljada, poručivši da se to definitivno "ne može apsorbirati".

Složio se s konstatacijom da to nije normalno, no kazavši da je to stvar lokalne samouprave koja donosi urbanističke planove.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije