Hrvatska policija odgovorila novinarima koji su snimili protjerivanje migranata

Radiosarajevo.ba
Hrvatska policija odgovorila novinarima koji su snimili protjerivanje migranata

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske odgovorilo je švicarskim novinarima koji su ustvrdili kako imaju snimku gdje hrvatska policija radi takozvani push-back migranata u BiH, a što nije u skladu s međunarodnim zakonima i konvencijama.

"Dobit ćete bosanski azil": Novi dokazi o nezakonitim postupcima hrvatske policije

N1 prenosi najvažnije dijelove odgovora MUP-a novinarima švicarske javne televizije.

MUP: To nije nezakonita deportacija nego obeshrabrivanje

"Nakon pregleda videa utvrdili smo da je snimljen 24. arpil 2019. na državnoj granici Hrvatske i BiH, na dijelu koji je pod nadležnosti Sisačko-moslavačke policijske uprave. 

Jasno je kako je namjera videa bila da insinuira kako hrvatska policija nezakonito deportira migrante u BiH. Ali ovaj događaj ne uključuje nikakve nezakonite akcije ili nasilno deportiranje. 

Video pokazuje policijske službenike kako obavljaju svoje dužnosti s ciljem obeshrabrivanja grupe ljudi od nezakonitog ulaska u Europsku uniju na lokaciji koja nije službeni granični prijelaz.

To provode u skladu s člankom 13 šengenskog zakonika. Štoviše, video ne pokazuje nikakvo korištenje sile od strane policije prema osobama koje obeshrabruju." 

U nastavku odgovora MUP navodi kako često zaustavljaju migrante koji pokušavaju nezakonito ući u Hrvatsku, posebno na šumovitom dijelu koje je i minski sumnjivo područje, pa MUP u odgovoru zaključuje da njihovi djelatnici vraćanjem migranata istima ustvari spašavaju živote. 

Dalje nastavljaju kako im je dužnost štititi vanjsku granicu Europske unije i spriječiti nezakonite migracije koristeći modernu tehnologiju.

U 2018. hrvatska policija je registrirala 8.207 nezakonitih pokušaja prelaska granice što je 70.7 posto više u odnosu na 2017. Do sada je u 2019. zabilježeno 4.309 nezakonitih pokušaja prelaska granice.

MUP tvrdi da takvi migranti prolaze administrativnu proceduru koja rezultira odlukom o povratku u BiH. Ipak, nadodaju, da ako migranti zatraže azil provodi se procedura prema Zakonu o međunarodnoj i supsidijarnoj zaštiti koja pretpostavlja zahtjev za azilom i smještanje osoba u centar za azilante dok se o njihovom zahtjevu odlučuje.

"Netačno je da hrvatska policija sprečava migrante da zatraže međunarodnu zaštitu"

Netačna je tvrdnja, kažu iz MUP-a, da hrvatska policija sprečava migrante da zatraže međunarodnu zaštitu. Od 2014. do danas podneseno je 5597 zahtjeva za azilom, ali 78 posto tražitelja je dobrovoljno napustilo zemlju prije završetka procedure, ističe MUP. 

MUP zaključuje kako su sve prijave nevladinih i drugih organizacija oko navodne upotrebe sile od strane policije istražene, ali dodaju kako treba imati na umu da prijave ne sadrže dovoljno informacija kako bi se provela kriminalistička istraživanja. Zato, zaključuje MUP, nije utvrđeno korištenje sile ili krađe od strane policajaca niti u jednom slučaju do sada. 

MUP na kraju zaključuje da migranti često, zbog činjenice da su spriječeni u ilegalnom prelasku granice i vraćeni u BiH lažno optužuju policiju za nasilje u nadi da će im takve optužbe pomoći u novim pokušajima ulaska u Hrvatsku s ciljem nastavka putovanja u željene destinacije u Europskoj uniji.

Snimka na kojoj hrvatska policija protjeruje migrante

Podsjetimo, na švicarskoj javnoj televiziji SRF večeras će biti emitiran prilog u kojemu se nalazi i snimka hrvatske policije koja protuzakonito deportira migrante preko granice iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. SRF u već online dostupnoj tekstualnoj verziji priloga ističe da “Hrvatska preko zelene granice progoni migrante u BiH” te da to predstavlja kršenje europskog i međunarodnog prava.

Švicarski novinari su u roku od dva dana dokumentirali četiri takva slučaja koji se nazivaju “push back”, a u kojima je hrvatska policija, kršeći u Hrvatskoj važeće zakone, protjerala najmanje 70 migranata s teritorija Hrvatske. Većina tih migranata su porijeklom iz Afganistana, Pakistana i Alžira, a s njima su nakon protjerivanja iz Hrvatske razgovarali i švicarski novinari.

"Hrvatska policija migrantima krade novac"

Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, potrpala u jedan kombi i odvukla do granice. Put u kombiju je trajao oko dva sata, kaže ovaj svjedok. “Onda su nam oduzeli i uništili mobitele te nas poslali nazad u BiH”, rekao je SRF-u ovaj Pakistanac koji dodaje da su im policajci ukrali i novac koji su imali kod sebe.

Potresno je i svjedočanstvo afganistanske obitelji s malom djecom kojoj su hrvatski policajci prijetili pištoljima. Unatoč tome što su od njih zatražili azil, što znači da ih hrvatska policija nije smjela deportirati iz Hrvatske, ova obitelj je protjerana u BiH uz cinično objašnjenje policajca da dobivaju “bosanski azil”.

Hrvatska policija uhvaćena u laži

SRF također navodi kako su od još mnogih migranata čuli da hrvatska policija onemogućava migrantima da podnesu zahtjev za azil, što predstavlja kršenje zakona, kao i snimljene grupne deportacije.

MUP već mjesecima tvrdi da su sve te optužbe izmišljotina pa će biti zanimljivo vidjeti kako će reagirati na postojanje snimki koje dokazuju da su lagali hrvatskoj javnosti i da sudjeluju u kršenju zakona.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije