Hrvatska na nogama, građani poručili: Silovanje je zločin

Radiosarajevo.ba
Hrvatska na nogama, građani poručili: Silovanje je zločin
Foto: Igor Kralj/PIXSELL / Protesti u Zagrebu

Širom Hrvatske održani su protesti potaknuti slučajem grupnog silovanja u Zadru i time kako je pravosuđe postupalo u tom slučaju.

Tako su sistemu građani Hrvatske željeli poslati poruku da je nekažnjavanje zločina zapravo zločin i da žrtve nasilja u Hrvatskoj ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

Najbrojniji protest je bio u Zagrebu, a održani su protesti i u Rijeci, Zadri, Splitu itd.

Sedam mladića grupno silovalo maloljetnicu, sudac ih pustio na slobodu

Policija je protiv sedmorice mladića u dobi od 17 do 19 godina podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su u godinu dana u više navrata grupno silovali tada 15-godišnju djevojku. Silovanja su se, javlja portal Zadarski, dogodila u periodu od augusta prošle do jula ove godine.

Podsjećamo, policija je protiv sedmorice mladića u dobi od 17 do 19 godina podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su u godinu dana u više navrata grupno silovali tada 15-godišnju djevojku. Silovanja su se dogodila u periodu od augusta prošle do jula ove godine.

Mladići su neka od silovanja snimali mobitelom, a snimljenim materijalom ucjenjivali su djevojku kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks.

Jedan od silovatelja bio je i njezin bivši dečko koji ju je pretukao u nekoliko navrata.

Nakon što su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda u Zadru, svi su pušteni da se brane sa slobode.

Mladići koje se sumnjiči za višestruko grupno silovanje žive u istom mjestu kao i silovana djevojka, a sudac im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom. No, nakon burnih reakcija javnosti mladići su privedeni u pritvor.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije