Hrvatska ministrica obrazovanja: Nema zapošljavanja sa diplomama iz RS-a

Radiosarajevo.ba
Hrvatska ministrica obrazovanja: Nema zapošljavanja sa diplomama iz RS-a
PrtScr / Ministrica Blaženka Divjak

Blaženka Divjak , hrvatska ministrica za nauku i obrazovanje, izjavila je u intervjuu na N1 da RS odbija da na zahtjev Hrvatske provjerava diplome koje potiču iz tog BiH entiteta, i da će zato u hrvatskom školstvu biti zaustavljeno zapošljavanje osoba s diplomama iz RS.

Divjak je komentarisala provjeru svih diploma osoba zaposlenih u hrvatskom školstvu, koju nije prošlo stotinu od 1.300 direktora škola u Hrvatskoj.

"Poslali smo uputstvo da nema izgovora da se to sprovede, različiti su bili izgovori zašto do sada nije sprovedeno", rekla je ministrica, dodavši da je do sada nađeno 49 "nevjerodostojnih isprava".

"Taj proces još traje. Provjereno je 80 odsto sastava", naglasila je Divjak, rekavši da je odnos svjedočanstava o školskoj spremi i diploma pola-pola.

Ministrica se u intervjuu na N1 požalila da RS odbija da provjerava diplome na zahtjev Hrvatske i zbog toga će, kako je rekla, u hrvatskom školstvu biti zaustavljeno svako zapošljavanje osoba s diplomama koje potiču iz tog entiteta.

"Da je jedna bila bi previše, a 50 je mnogo previše", rekla je ona. U ministarstvima postoji procedura obavezne provjere diploma, a Divjak smatra da bi to trebalo uvesti svuda - od javnih tijela i preduzeća do svih ostalih.

"U početku je to mukotrpan proces. Nisam ni mogla slutiti prije godinu dana da će biti toliko problema: od same tromosti sistema da se to pokrene, neki direktori to nisu sproveli na vrijeme, tražili su izgovore", rekla je ministrica Divjak.

Ostatak intervjua možete pogledati OVDJE:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije