Srbija / Hrvatska jedina zemlja u Evropi u kojoj je dozvoljen fašistički pozdrav

11. 01. 2019. u 11:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je poručio hrvatskoj ministrici vanjskih poslova Mariji Pejčinović Burić da, ako traži od Srbije suočavanje sa prošlošću, treba prvo da krene od sebe.

On je istakao da Srbi rođeni u Hrvatskoj „nisu mogli biti agresori i nisu započeli rat, kao i da je Hrvatska protjerala više od 200.000 Srba, svojih državljana iz gradova u kojima nije bilo nikakvog oružanog sukoba“.

Vulin je podsjetio u saopćenju da je Hrvatska u akciji „Oluja“ „ubila više od 2.000 Srba i protjerala više od 220.000 Srba, državljana Hrvatske“.

On je napomenuo da Jasenovac nije bio radni logor, već „zvjersko mučilište Srba, Jevreja i Roma, mjesto gde su Ustaše ubile 20.000 djece“.

„Hrvatska je jedina zemlja u Evropi u kojoj je fašistički pozdrav Za dom spremni! dozvoljen“, istakao je Vulin u saopštenju.

Povodom riječi Burićeve da njegove izjave ne doprinose izgradnji dobrih odnosa Srbije i Hrvatske, Vulin je ocijenio da hrvatski šef diplomatije nije osporila nijednu istinu koju je iznio.

„Gospođa Pejčinović Burić bi da odredi ko može da sedi u Vladi Srbije. Za politiku Hrvatske uvek su postojali podobni i nepodobni Srbi. Radujem se što me gospođa svrstava u nepodobne, to znači među slobodne Srbe“, rekao je Vulin.

Burićeva je sinoć izjavila da, sve dok se Srbija ne suoči sa svojom ulogom u ratovima devedesetih, ne mogu se očekivati znatniji pomaci u međusobnim odnosima Srbije i Hrvatske.

NEMA KOMENTARA