Hrvatska će pratiti ispunjava li Srbija obaveze na putu u EU

Fena
Hrvatska će pratiti ispunjava li Srbija obaveze na putu u EU
Hrvatska vlada osnovala je u utorak povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om, objavili su Banski dvori.

 Ministar vanjskih i europskih poslova RH ranije je upozorio Beograd da neće napredovati u pregovorima ako ne bude ispunjavao obveze koje je preuzeo otvaranjem poglavlja u ponedjeljak u Bruxellesu.

"Bez ispunjavanja tih obveza, tih kriterija, tih mjerila Srbija neće moći napredovati prema Europskoj uniji", izjavio je novinarima šef hrvatske diplomacije.

Vladino povjerenstvo pratit će ukida li Srbija zakonodavstvo kojim je "arbitrarno proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susjedne države" i uspostavlja li zakonodavni okvir za zaštitu manjinskih prava.

Također će kontrolirati ispunjava li Beograd obvezu da žrtvama rata bez diskriminacije osigura prava, uključujući pravo na naknade štete te surađuje li u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih, stoji u priopćenju.

Povjerenstvom predsjedava ministar vanjskih i europskih poslova, a u slučaju spriječenosti ministar pravosuđa koji je zamjenik čelnog čovjeka povjerenstva.

Članovi tog tijela su i ministri branitelja, financija, obrane, unutarnjih poslova, premijerov savjetnik za vanjsku politiku, savjetnik za vanjsku politiku predsjednice Republike Hrvatske, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i glavni državni odvjetnik, navodi vlada.

Srbija je u ponedjeljak u Bruxellesu otvorila pregovore u dva ključna poglavlja u pristupnim pregovorima, 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Sloboda, pravda i sigurnost koja će biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa.

Za otvaranje poglavlje 23 Hrvatska neko vrijeme nije davala suglasnost tražeći jamstva da Srbija neće zloupotrebljavati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, osiguranje prava hrvatske manjine u Srbiji i punu suradnju s Haškim sudom.

U zajednička pregovoračka stajališta EU-a ušla je na hrvatski zahtjev formulacija kojom se ističe "potreba za regionalnom suradnjom i dobrosusjedskim odnosima u procesiranju ratnih zločina, uključujući i cilj da se izbjegne sukob nadležnosti".

Nakon otvaranja poglavlja u Bruxellesu, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač novinarima je u Zagrebu pojasnio da to znači da Srbija mora ukinuti nadležnost za ratne zločine u Hrvatskoj.

"To konkretno znači da Srbija mora ukinuti nadležnost za ratne zločine u Hrvatskoj, morat će taj zakon promijeniti, morat će zakon suspendirati", kazao je.

"S današnjem danom u biti je de facto suspendiran taj zakon u Srbiji", istaknuo je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije