HRT dječiji ustaški logor proglasio domom za siročad koji su napali partizani

Radiosarajevo.ba
HRT dječiji ustaški logor proglasio domom za siročad koji su napali partizani
Twitter / HRT je na svom teletekstu partizansko oslobađanje ustaškog koncentracijskog logora prozvao partizanskim napadom na Dječji dom za ratnu siročad

HRT je na svom teletekstu partizansko oslobađanje ustaškog koncentracijskog logora prozvao partizanskim napadom na Dječiji dom za ratnu siročad, Index.hr.

"Dana 25. augusta 2018. na teletekstu HRT-a objavljena je netačna informacija da je tog dana u Jastrebarskom održana prigodna komemoracija u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima 20. stoljeća i 76. godišnjice partizanskog napada na Dječoiji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom, budući da se radilo o 76. godišnjici partizanskog, a ne ustaškog napada na Dječiji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom. HRT se ispričava Hrvatskom žrtvoslovnom društvu", piše u objavi.

Dječiji koncentracijski logor kraj Jastrebarskog su 1942. vodili ustaše u Drugom svjetskom ratu.

"U napuštene barake talijanske vojske, u dvorac grofova Erdödy i franjevački samostan kraj Jastrebarskog, stigli su sredinom srpnja 1942. prvi transporti djece iz logora u Staroj Gradiški, a zatim su dovedena djeca s logorskih ekonomija u Jablancu i Mlaki", piše na stranicama Spomen-područja Jasenovac.

U selo Rijeka, udaljeno tri kilometra od Jastrebarskog, dovedeno je oko 2 hiljada djece. U oba logora bilo je 3. 336 djece.

Prilikom napada na Jastrebarsko u avgustu1942., partizani su iz logora odveli nekoliko stotina zdravije i odraslije djece, a katolička organizacija Caritas zbrinula je oko 500 mališana. Građani Zagreba, Jastrebarskog i okolnih mjesta preuzeli su 1. 637 djevojčica i dječaka, piše Index.hr.

Objavu na teletekstu prokomentirao je i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

"Revizionizam ide toliko daleko da se partizansko oslobađanje ustaškog dječjeg koncentracijskog logora, na državnoj televiziji naziva napadom partizana na 'dom za ratnu siročad'. Još je samo nedostajalo da napišu: divljačkog napada krvožednih partizana", napisao je na svom Twitteru.

Više pročitajte na Index.hr.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije