Hrvatska / Hodžić pisao Plenkoviću: Očekujem smjenu Del Vechia i osudu Dragana Čovića

10. 01. 2019. u 08:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske gospodine Plenkoviću, s obzirom na Vaše učestalo isticanje prijateljstva Republike Hrvatske prema susjednoj Bosni i Hercegovini, ali i brige Vas i Vaše Vlade za hrvatski narod u BiH, pozivam Vas da smijenite ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia, te preispitate suradnju sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, navodi u otvorenom pismu Armin Hodžić, predsjednik SDA Hrvatska.

„Naime, spomenuti dvojac prisustvovao je obilježavanju dana tzv. „Republike Srpske“ u Banja Luci rame uz rame sa Željkom Cvijanović i Miloradom Dodikom. Nadam se da Vas ne moram podsjećati, uvaženi premijeru, kako je taj „slavljeni“ 9. januar bio početak genocida nad Bošnjacima u BiH i etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata. Da stvar bude gora, na spomenutoj ceremoniji, odlikovan je i Slavko Lisica, čovjek koji je osuđen za počinjenje ratnih zločina u Hrvatskoj“, naglasio je Hodžić.

Dodao je da prisutnošću Dragana Čovića i Del Vechia toj protuustavnoj ceremoniji, nanesena je ogromna šteta ugledu Republike Hrvatske te su uvrijeđene sve žrtve Domovinskog rata, ali i sve žrtve etničkog čišćenja i genocida u BiH, počinjenog od strane VRS-a.

„Smatram kako ne treba pretjerano naglašavati orijentaciju Milorada Dodika, te njegovo učestalo protuustavno djelovanje i osudu koju isti doživljava od strane međunarodne zajednice. Isto tako, riječ je o čovjeku koji veliča ratne zločince i moralne nakaze, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, zbog čijih su djelovanja stradavali i Hrvati, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. Zbog svega navedenog, nadam se da gospodin Del Vechio već od danas više neće predstavljati Republiku Hrvatsku u BiH (ali ni bilo gdje drugdje), te da Dragan Čović više neće biti priman i tetošen od strane državnog vrha Republike Hrvatske, kao i da za njega više neće biti mjesta kraj Vas u ložama sportskih borilišta“, poručio je Hodžić.

Isto tako, Hodžić se nada da Plenkovićnije bio upoznat s namjerama Čovića i Del Vechia da prisustvuju protuustavnom veličanju početka etničkog čišćenja i genocida u BiH.

„Odnosno, ako ste bili upoznati, da ste učinili sve što je u Vašoj moći da to spriječite. Toplo se nadam kako ćete zaštiti Hrvate u BiH od ovakvog štetnog djelovanja spomenutog dvojca, te da ćete ujedno spasiti ugled Republike Hrvatske, kako na domaćem, tako i na međunarodnom polju“, zaključio je Hodžić.

KOMENTARI (1)