Hoće li Hrvatska Tunisu izručiti bh. državljanina Alema Čamdžića

Radiosarajevo.ba
Hoće li Hrvatska Tunisu izručiti bh. državljanina Alema Čamdžića
Slobodna Bosna / Isječak iz filma "Čamac" koji govori o Alemu Čamdžiću

Županijski sud u Velikoj Gorici danas trebao odlučiti hoće li Hrvatska Tunisu izučiti bosanskohercegovačkog državljanina Alema Čamdžića, kojeg se po pisanju medija povezuje s ubistvom Tunižanina Mohameda Zouarija, vazduhoplovnog inženjera navodno povezanog s Hamasom.

Ročište na kojem će Izvanraspravno vijeće odlučivati o tom zahtjevu iza zatvorenih vrata zakazano je za danas prijepodne, a očekuje se da bi istog dana mogla biti objavljena i nepravomoćna odluka.

U slučaju da sud odobori izručenje, izručenik se može žaliti Vrhovnom sudu do čije se odluke odgađa njegovo eventualno izručenje.

Alem Čamdžić uhapšen je 13. marta na zagrebačkom Aerodromu Franjo Tuđman, na osnovu međunarodne potrage Interpola Tunis.

Mediji su ranije prenijeli izjavu tuniškog dužnosnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zouarijevo ubistvo te da je jedan od njihuhapšen.

Zouari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u decembru 2016. blizu svog doma u tuniskom gradu Sfaxu.

Tunižansko pravosuđe u srijedu je ustvrdilo da je jedan od optuženih izraelskih špijuna za ubistvo Hamasovog inženjera uhapšen u Hrvatskoj, objavio je Jutarnji list pozivajući se na Times of Israel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije