S. Rača: Šta su poručili predsjednici Turske, Srbije i članovi Predsjedništva BiH

Anadolija
S. Rača: Šta su poručili predsjednici Turske, Srbije i članovi Predsjedništva BiH
Foto: AA / Predsjednici Turske, Srbije i članovi Predsjedništva BiH

Predsjednici Turske, Srbije i članovi Predsjedništva BiH prisustvovali su danas svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo u Sremskoj Rači.

Hiljade ljudi na Rači: Počela gradnja autoputa Beograd-Sarajevo i mosta preko Save

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je na ceremoniji da je autoput Beograd - Sarajevo vraćanje duga historiji ovih prostora, dok je Šefik Džaferović istakao kako je ovo trenutak izgradnje nečega što kompletan region vodi u mir, u prosperitet, u razvoj.

"Bosna i Hercegovina je ponosna zemlja i želi graditi odnose sa susjedima i komšijama na principima međusobnog uvažavanja", poručio je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je kako autoput Beograd - Sarajevo ima konkretan, ali i simbolički značaj.

Kuda će proći saobraćajnica: Sve o autoputu Sarajevo - Beograd

Prema najavama, danas će u susjednoj Srbiji svečano biti označen početak radova na autoputu Beograd - Sarajevo, deset mjeseci nakon potpisivanja komercijalnog ugovora vrijednog 250 miliona eura za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju ove saobraćajnice. Autoput Beograd-Sarajevo prvi je autoput koji će direktno povezati Srbiju i BiH, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu, piše srbijanski 

"Autoput Beograd - Sarajevo simbol je prijateljskih odnosa između naših naroda i naših zemalja", rekao je Komšić.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kako danas svjedočimo historijskom trenutku među našim zemljama.

"Autoput Beograd - Sarajevo je projekat mira na Balkanu.  Jedini cilj Turske je mir i prosperitet na Balkanu", poručio je Erdogan.

Beograd: Šta su nakon sastanka rekli Komšić, Dodik, Erdogan, Vučić i Džaferović

U glavnom gradu Srbije Beogradu danas je održana trilaterala gdje su se, pored predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana pojavili i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Željko Komšić, te članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović. Samit je održan u okviru drugog dana posjete predsjednika Turske Srbiji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije