Historijski potez: U Hrvatskoj uskoro moguć legalni uzgoj marihuane

Radiosarajevo.ba
Historijski potez: U Hrvatskoj uskoro moguć legalni uzgoj marihuane
Foto: Twitter / Ilustracija

U Hrvatskoj uskoro počinje legalni uzgoj marihuane. Naravno, samo za medicinske svrhe, i naravno, to će moći samo kompanije koje proizvode lijekove.

Ali, kako piše RTL , mnogi misle da je zakon koji je donesen prije dva mjeseca jedan od najprogresivnijih u Europi, da će koristiti i hrvatskoj ekonomiji jer bi mogli postati izvoznici medicinskog kanabisa.

Hrvatska ipak još uvijek nije ni blizu onome što se događa u brojnim zapadnim zemljama, a to je legalizacija marihuane za rekreativne svrhe.

Legalno tržište marihuane ima ekspresni rast koji je usporediv samo sa stopom kakvu je početkom stoljeća imalo uvođenje širokopojasnog interneta.

Ili još jednostavnije, više ljudi u Americi radi s marihuanom nego s ugljenom, a više novca se okreće u zelenom biznisu nego u industriji video igara.

U Hrvatskoj je više od 80 proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1000 hektara.

"Već ove godine prema mojim saznanjima ćemo oboriti rekord hektarima. Nadam se da će taj trend krenuti još prema gore jer šteta je 70 posto biljke bacati i zaoravati", otkriva Josip Plavec, zamjenik predsjednika Kronoplja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije