Predavanje Darija Kordića u Zagrebu organizirali - pazite sad - studenti iz Hercegovine

Radiosarajevo.ba
Predavanje Darija Kordića u Zagrebu organizirali - pazite sad - studenti iz Hercegovine
Foto: Index.hr / Printscreen

Nakon što su zagrebački studenti u studentskom domu Stjepan Radić prekinuli predavanje osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, ne stišavaju se reakcije u regiji, ali i u BiH.

Naime, predavanje ratnog zločinca koji je trebao predavati o vjeri i moralu organizirao je Zavičajni kluba hercegovačkih studenata.

S druge strane, grupa studenata iz Zagreba je ušla na predavanje te razvila transparent i Kordiću uz povike poručila da je ratni zločinac. 

"Iako je nedvojbeno gnjusno pozvati osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića da studentima govori o vjeri u Boga, ne može se reći da je potez Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata zaista iznenađujući. Dario Kordić je od izlaska iz zatvora, nakon odsluženja dvije trećine kazne od 25 godina zatvora, postao neupitna zvijezda na desno-klerikalnoj sceni Hrvatske. Biskup Vlado Košić mu u javnosti ljubi ruke i naziva ga moralnom vertikalom, europarlamentarka Marijana Petir se nasmiješena s njime fotografira, šatoraški pop Ike Mandurić s njime javno moli za još jednom omiljenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, Kordića se poziva da po katoličkim crkvama drži predavanja, on je i zvijezda manifestacije Hod za život, koja okuplja javne ličnosti poput Željke Markić i Davora Ive Stiera, s Kordićem se fotografiraju HDZ-ovi župani i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović itd.

Ekipa iz Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata je samo vidjela da je ratni zločinac Kordić omiljeno društvo njihovih vjerskih i političkih idola, te se odlučila pridružiti višegodišnjem slavljenju Kordića, kao i studentski kapelan don Damir Stojić, također zadrti promotor klerikalizma i nacionalizma u Hrvata", napisao je Index prije nego što će očitati lekciju hercegovačkim studentima.

Odmah nakon što su Kordićevi protivnici u kino dvorani Studentskog doma na Savi počeli vikati protiv Kordića, ustalo je desetak njegovih pobornika koji su ih izbacili iz dvorane i gotovo ih istukli. 

Mladi splitski student, jedan od onih koji su prekinuli predavanje ratnog zločinca, za Slobodnu Dalmaciju kazao je da su morali reagirati nakon što su vidjeli da "čovjek koji je poklao nevinu djecu, žene i starce priča o moralu i Bogu". 

U međuvremenu se sukob prelio na društvene mreže - u grupu Studentskog doma "Stjepan Radić", gdje se vodi burna rasprava o Kordićevu predavanju. Velika većina studenata koja sudjeluje u raspravi brani ratnog zločinca. 

Printscreen - undefined

Foto: Index.hr

Predavanje osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića u studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu kojeg su u jednom trenutku prekinuli studenti bila je tema rasprave i u Saboru.

Žestoka rasprava u Saboru Hrvatske zbog predavanja osuđenog ratnog zločinca Kordića

Predsjednik stranke Demokrati i saborski zastupnik Mirando Mrsić zatražio je hitno očitovanje Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog zbora i Zagrebačke nadbiskupije.

Studenti u Zagrebu prekinuli predavanje Kordića: Ti si ratni zločinac!

Zagreb: Ratni zločinac Kordić drži predavanje studentima 

“Zgrožen sam što je osuđeni ratni zločinac pred studentima govorio na predavanju u organizaciji crkve i Sveučilišnog zbora i to u prostorima Sveučilišta u Zagrebu. Kakvu poruku šaljemo građanima i onima koji su pobijeni u Ahmićima. Tražim hitno očitovanje Studentskog centra, Zagrebačke nadbiskupije i Rektora sveučilišta te zabranu budućih gostovanja osuđenog ratnog zločinca. 

Hvala hrabrim studentima koji su javno iskazali svoje negodovanje i pokušali sprječiti organizaciju jedne takve tribine. Svi oni koji su došli dati podršku osuđenom ratnom zločincu, koji se sada naglo okrenuo Bogu, moraju se zapitati pronalaze li riječi Boga u riječima ratnog zločinca ili u suzama i patnji svih onih koji su stradali od Kordićeve ruke. Dario Kordić nije Hrvatska koju želimo ni Hrvatska u kojoj želimo živjeti. Želimo da Hrvatska bude drugačija”, kazao je Mrsić.

Zastupnik HDZ-a Ivan Šuker poručio mu je kako “možda neke još uvijek smeta što ima Hrvata u BiH”.

Podsjećamo, Kordić je pričao u utorak navečer o vjeri na skupu koji je pokrenuo don Damir Stojić, no pred kraj njegova govora skup u dvorani prekinula je nekolicina mlađih ljudi uz povike da je on ratni zločinac.

Dario Kordić osuđen je na Haškom sudu zbog pokolja koji je predvodio u selu Ahmići u srednjoj Bosni. Pokolj je počinjen protiv muslimanskih vojnika i civila tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba. Radi se o najvećem pojedinačnom pokolju tokom tog rata između Hrvata i Bošnjaka.

Haški sud osudio ga je na 25 godina zatvora, a oslobođen je 2014. godine nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji.

Kordić je govorio o susretu s Bogom kojeg je navodno spoznao tokom vremena koje je proveo u zatvoru. 

"Imao sam tada 31 godinu i gledao sam masovno prolijevanje krvi po našoj prekrasnoj zemlji. Kada sada gledam unatrag i razmislim o tome nitko od nas nije trebao preživjeti te strahote. Jedini tko nas je spasio bio je sam Bog. Kada je došla vijest o Daytonskom sporazumu sve su nas, kao zbog odmazde, prebacili u Haag. Proveo sam skoro 9 godina u sobici, a u ruci jedino što sam imao je bila krunica. Molio sam se Bogu i dan po dan, tijekom svojeg suđenja, sve sam mu postajao bliži. Osjetio sam kako me Gospodin čisti, a rešetke na mojem prozoru polako su nestajale", rekao je Kordić, a potom je govorio o svjetlu koje ga je prije 20 godina probudilo u ćeliji i koje nije bilo s ovog svijeta:

"Prošlo je skoro 20 godina od kada sam doživio svoj drugi rođendan.To je dan kada je započelo moje suđenje. Tu noć probudilo me svjetlo u tri ujutro koje nije bilo s ovoga svijeta. Čuo sam glas koji mi je rekao: 'Dragi moj sine, prepusti sve u moje ruke'. Osjetio sam kako mi se srce napunilo. Kleknuo sam, pomolio se i izrekao gospodinu svoje da", govorio je Kordić, javlja 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije