Hashim Thaci: Pozivam Edija Ramu da ukloni granicu između Kosova i Albanije

Anadolija
Hashim Thaci: Pozivam Edija Ramu da ukloni granicu između Kosova i Albanije

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je danas da će se sa liderom Pokreta Samoopredeljenje Albinom Kurtijem sastati u ponedeljak, 6. januara.

Odgovarajući na pitanja novinara o ideji stvaranja Mini-Šengena na Zapadnom Balkanu, Thaci je kazao da Kosovo nije pozvano na prvi sastanak u Novom Sadu, što znači da nije tretirano kao ravnopravna država. Thaci je rekao da je kao rezultat toga, odbio pozive za druga dva sastanka koja je dobio od makedonskog premijera Zorana Zaeva i njegovog albanskog kolege Edija Rame.

Predsjednik Thaci rekao je da cijeni stav albanskog premijera Edija Rame koji je spreman donijeti odluku o uklanjanju svih barijera ili uklanjanju granice i carine između Kosova i Albanije.

"Poštujući moje ustavne i pravne odgovornosti i aspiracije, ali i moju odlučnost i stav da nam ne trebaju nikakve granice između Kosova i Albanije, ne trebaju nam nikakve barijere, još jednom pozivam premijera i mog prijatelja Edija Ramu da odredi dan i datum uklanjanja granice i bilo kakve granične barijere između države Kosovo i Albanije, bez čekanja na mišljenje bilo koje susedne države. Mi smo suvereni, dve smo nezavisne države", naglasio je Thaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije