Hashim Thaci nakon Berlina: Na Kosovu neće biti "Republike Srpske", takse ostaju

Anadolija
Hashim Thaci nakon Berlina: Na Kosovu neće biti "Republike Srpske", takse ostaju

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ocijenio je da je Kosovo na samitu lidera zemalja zapadnog Balkana u Berlinu "dobro prošlo" i da je imalo jasne pozicije u vezi dijaloga sa Srbijom te liberalizacije viza za građane Kosova. 

Thaci je po povratku iz Berlina, na konferenciji za novinare na međunarodnom prištinskom aerodromu "Adem Jashari", kazao da je od organizatora samita - njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona - jasno zatražio da se izjasne o neophodnosti liberalizacije viznog režima za građane Kosova.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, Thaci je naglasio da vlasti Kosova smatraju da dijalog može da se nastavi bez uslovljavanja, te da je uvođenje taksi od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH bilo legitimno i pravedno, odnosno da takse treba da ostanu na snazi. On je kazao da čak ako Srbija nastavi svoju agresivnu politiku prema Kosovu, treba ići i dalje. 

Thaci je ponovio da je u procesu dijaloga potrebna i velika uloga Sjedinjenih Američkih Država o čemu je juče u Berlinu, kako je istakao, razgovarano sa američkim ambasadorom u Nemačkoj. 

Ponovio je i da Kosovo neće dozvoliti nikakvu dvostruku suverenost na teritoriji Kosova, niti Zajednicu srpskih opština sa izvršnim elementima, niti model dvije Njemačke koji je prevaziđen i nije u skladu sa realnošću nezavisnog i suverenog Kosova, kao što neće biti dozvoljena ni ideja o podjeli Kosova ili stvaranju modela Republike Srpske. 

Thaci je istakao da se nada da će Kosovo na sljedećem sastanku u Parizu, 1. jula, biti spremnije i ujedinjenije, te da će dijalog dobiti novu dinamiku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije