Haradinaj: Mogherini je kriva za neuspjeh pregovora, takse od 100 posto ostaju

Tanjug
Haradinaj: Mogherini je kriva za neuspjeh pregovora, takse od 100 posto ostaju
Foto: Anadolija / Ramush Haradinaj
Kosovski premijer Ramush Haradinaj, rekao je da nije on, nego Federica Mogherini odgovorna za neuspjeh dijaloga sa Beogradom, jer je dozvolila da taj proces "isklizne iz šina".

Haradinaj je to rekao novinarima u Prištini po završetku sjednice Vlade Kosova nakon što je dobio još jedno pismo od briselske "trojke" (Mogherini, Malstrom i Hahn) u kojem su ga optužili da je jednostranim akcijama ugrozio nastavak dijaloga sa Beogradom i da Prištinu u dijalogu predstavlja Hashim Thaci.

Kosovska vlada je, inače, na današnjem sastanku raspravljala o sveobuhvatnom i obavezujućem nacrtu sporazuma Beograda i Prištine.

Nacrt sporazuma je predstavio savjetnik Haradinaja, Avni Arfifi, i istakao da taj dokument predviđa da Srbija prizna kosovsku nezavisnost, suverenitet Kosova, pravdu za ratne zločine i obeštećenje žrtvama seksualnog nasilja. Takođe, rekao je, traži se članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Vlada Kosova sprovela je svaki briselski sporazum. Odbijanje srpske strane dovelo je do gubitka od 12 miliona eura. Građani Kosova zaustavljaju se svakodnevno na graničnim prelazima" rekao je Arifi, prenosi Tanjug.

Haradinaj je još jednom ponovio da porez na srpsku robu neće biti ukinut dok "Srbija ne prizna Kosovo".

Na pitanje zašto je bio ljut tokom jučerašnjeg sastanka sa šeficom europske diplomatije Federicom Mogherini u Brusselsu, premijer Haradinaj je rekao da je "nju povrijedila njegova istina".

"Kosovo više neće biti na milosti drugih. Svi će vidjeti da ova poreska mjera neće biti ukinuta, već da će naprotiv biti konsolidovana i neće se mijenjati sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, a njima je potrebno naše tržište", rekao je Haradinaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije